Nu is het dé tijd voor verse bonen! Naast de bekende verse sperziebonen, peultjes en doperwten – die je ook het hele jaar door kunt kopen met een grote footprint en lang niet zo lekker – zijn er juist nu meer bijzondere verse bonen als pronkbonen, borlottibonen, tuinbonen, boterbonen en snijbonen te koop.
Blader je door de recepten van de laatste delicious.nummers, dan zie je heel veel recepten met verse peultjes, doperwten en tuinbonen. Onze delicious.friend Bill kookt ook met de buitenbeentjes onder de bonen en kiest voor pronkbonen, hele jonge flageolets of fluitbonen en borlottibonen. Gelukkig duiken deze bijzondere bonen, die op Italiaanse en Franse markten veel gewoner en geliefd zijn, ook steeds vaker in Nederland op. Soms moet je er wel wat moeite voor doen, kijk eens rond op (boeren)markten, bij groentewinkels of natuurwinkels en soms zie je ze zelfs in supermarkten.
In mijn eigen tuin moet ik nog even geduld oefenen, want de bloemen aan de peulplantjes zijn pas deels veranderd in peulen, ik verwacht de eerste plukoogst pas vanaf volgende week. Die smaakt altijd zo ontzettend lekker in oosterse roerbakgerechten door dat bittertje erin en die heerlijke knapperige bite! Ook mijn tuinbonen zijn bijna plukklaar, maar op de sperzieboontjes (in 3 kleuren: paars, groen en geel) moet ik helaas nog wachten, die hadden niet zo’n zin om te ontkiemen in het koude voorjaar. Tuinbonen kunnen daar juist heel goed tegen. Ik heb voor de zekerheid nog een 2e lading sperziebonen gezet, waaronder ook die heerlijke zachte gele boterbonen.
Waar ik me echt op verheug zijn heerlijke tuinbonencrostini met parmezaan, peterselie-olie op een gepocheerd eitje van Jill. En op de ravioli die chefkok Dheeresh Strohmenger van Il Matertarello ooit voor delicious. maakte in een ravioliproductie. Die smaak was goddelijk, bij de gedachte daaraan loopt het water me al in de mond. Komende tijd raak ik echt in de bonen!
Naarmate het seizoen vordert, worden de tuinbonen groter en dan gaat de smaak achteruit. Dé oplossing is dan om grote tuinbonen dubbel te doppen en te mengen met kleine gedopte exemplaren. Haal je het lichtere grijzige schilletje weg dan ben je ook het bittertje kwijt, dus deze half-om-half versie is qua smaak en structuur een aanbeveling. En het scheelt ook weer wat voorbereiding, want dubbendoppen is een engelenklusje. Kook tuinbonen altijd met een beetje melk, dan blijft de kleur mooi fris.
Munt is een fijne begeleider van bonen, helemaal als je er salades mee maakt. Doperwten met munt is een ware klassieker!
Recepten-tips van Trudelies
- Tuinbonencrostini met parmezaan en peterselieolie | 2008-08, p.48
- Ravioli met tuinbonen en buffelmozzarella: ravioli il mattarello | 2011-06, p.94
TEKST TRUDELIES SCHOUTEN
Deze blog zou eigenlijk geschreven zijn door delicious.friend Bill (zoals aangekondigd in delicious.juli 2014). Helaas was Bill druk bezig met het schrijven en testen van recepten, dus heeft ons Nederlandse bonen-orakel Trudelies (delicious. culi-redacteur) deze blog geschreven.