geroosterde witlof met gehaktballetjes & kruiden-pepersaus

geroosterde witlof met gehaktballetjes & kruiden-pepersaus
Janneke Philippi | Serge Philippi | Studio Philippi

aantal 4 | hoofd, hoofdgerecht | doordeweeks, familietijd | nederlands |

Deze geroosterde witlof met gehaktballetjes en kruiden-pepersaus is niet te versmaden. En zoals we van Janneke gewend zijn is ook dit gerecht weer heerlijk simpel & snel. Ideaal dus voor doordeweeks.

Kooktijd:30

oven20

Totale tijd:50

Ingrediënten

  • 1 kg zoete aardappels
  • 600 g witlof
  • 4 el olijfolie
  • 2 tl vloeibare honing
  • 360 g rundergehaktballetjes
  • 1 el groene peperbessen
  • 100 ml madera, slijter
  • 3 el verse kruiden, bijv. peterselie, kervel en/of tijm
  • 200 ml houdbare slagroom
  • 1 tl kerriepoeder of vadouvan

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 220°C.
  2. Schil de zoete aardappels en snijd in stukjes. Halveer de witlof in de lengte en leg met het snijvlak naar boven op een bakplaat. Meng 2 el olijfolie met de honing. Verdeel het mengsel over de witlof en laat goed tussen de blaadjes lopen. Bestrooi met peper.
  3. Rooster de witlof in de voorverwarmde oven in ± 20 min. gaar. Kook de aardappels in water met zout in 15 min. gaar.
  4. Verhit de laatste 2 el olijfolie in een braadpan. Bak de gehaktballetjes bruin en gaar in 10-12 min. Schep ze uit de pan.
  5. Fruit in het bakvet de peperbessen. Schenk de madera erbij en laat tot de helft inkoken. Voeg de kruiden en de slagroom toe en laat de saus nog 2-3 min. inkoken. Breng op smaak met zout en peper.
  6. Giet de aardappels af en pureer ze. Breng de puree op smaak met kerrie of vadouvan, zout en peper.
  7. Verdeel de zoete-aardappelpuree over 4 borden. Schep de witlof en gehakt- balletjes met de kruiden-pepersaus erbij. Bestrooi met de extra kruiden.

Voedingswaarde

  • calorieën: 841 kcal
  • eiwit: 31 g
  • vet: 47 g
  • koolhydraten: 66 g

Variatie

Neem eens wildgehaktballetjes, maak met je eigen favoriete gehaktballetjesrecept of neem karbonaadjes.

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!