aantal 4 |
soep |
doordeweeks |
internationaal |
Er gaat niets boven een dampende kom soep. De heerlijke aardse smaak van knolselderij gaat perfect in deze soep met kruidige chorizo en zoete karamelappel.Zin in meer aardse smaken? Probeer deze zoete aardappelsoep een keer.
Ingrediënten
- 2 el olijfolie
- 50 g boter
- 1 ui fijngesneden
- 1 prei alleen het wit, in ringetjes
- 2 tenen knoflook fijngesneden
- 2 laurierblaadjes
- 2-3 el tijmblaadjes fijngesneden
- 400 g witte of limabonen afgespoeld en uitgelekt
- 1 knolselderij geschild, in blokjes
- 750 ml kippenbouillon
- 1 granny smith-appel geschild, uitgeboord, in blokjes
- 10 g fijne kristalsuiker
- 1 vers chorizoworstje in plakjes
- 200 ml slagroom
- 4 el fijngesneden peterselieblad om te bestrooien
Instructies
- Verhit in een steelpan met dikke bodem 1 el van de olie met 20 g van de boter op laag vuur. Bak hierin de ui en prei al omscheppend in 3-4 min. glazig. Voeg de knoflook, laurier, tijm, bonen, knolselderij en bouillon toe. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat de soep met de deksel schuin 15-20 min. trekken tot de selderij gaar is. Laat wat afkoelen.
- Verhit intussen de resterende 30 g boter in een koekenpan op hoog vuur. Schep de appelblokjes in de pan om met de suiker en laat ze karamelliseren. Schep op een bord en veeg de pan schoon.
- Verhit hierin de resterende olijfolie en bak de chorizo hierin in 2-3 min. knapperig. Schep met een schuimspaan op een vel keukenpapier om uit te lekken en bewaar de olie in de pan.
- Pureer de soep in gedeelten, schenk hem terug in de pan en voeg de room toe. Breng op smaak met zout en peper en laat op matig vuur doorwarmen.
- Garneer met de chorizo, appelblokjes en peterselie en sprenkel er wat chorizo-olie uit de pan over.
Voedingswaarde
Recept: Valli Little. Fotografie: Jeremy Simons. Styling: David Morgan. Bewerking: Dosia Brewer
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!