aantal 8 |
hoofdgerecht |
|
internationaal, italiaans |
Niets beter dan een goeie lasagne als het buiten waait en regent… Deze lasagne met runderbouillon, veel groenten en bechamel van geitenmelk is verrukkelijk! Laat je niet afschrikken door een wat langer recept. Neem de tijd ervoor en je zult dubbel en dwars beloond worden.Kun je er geen genoeg van krijgen? Maak een van onze andere delicious. lasagne-recepten!
Ingrediënten
- 1 rode ui in stukjes
- 2 stengels bleekselderij in stukjes
- 1 wortel in stukjes
- 4 tenen knoflook in stukjes
- 1 bosje basilicum blaadjes geplukt en fijngesneden, steeltjes bewaard
- 1 bosje peterselie blaadjes geplukt en fijngesneden, steeltjes bewaard
- 4 el extra vergine olijfolie
- 1 el tomatenpuree
- 250 ml rode wijn
- 350 g mager rundergehakt
- 800 g tomaten uit blik
- 400 ml echte runderbouillon van mergpijpjes (natuurwinkel of slager), of consommé uit blik of pot
- 400 g volkorenlasagnevellen
- 50 g pecorino, geraspt
- evt. rode zuringblaadjes, voor erover
- ook nodig: ovenschaal inh. 3 l, ingevet
bechamelsaus
- 1 l geitenmelk
- ½ ui
- 6 kruidnagels
- 4 el extra vergine olijfolie
- 75 g speltbloem
- 150 g zachte geitenkaas, verkruimeld
- 1 tl geraspte nootmuskaat
Instructies
- Hak in de keukenmachine de ui, bleekselderij, wortel, knoflook, basilicum- en peterseliesteeltjes fijn, zorg dat het niet te nat wordt.
- Verhit in een steelpan met dikke bodem de olie op matig vuur. Bak het groentemengsel hierin onder af en toe omscheppen ± 10 min. tot het licht begint te bruinen. Voeg de tomatenpuree toe en roerbak ± 2 min. mee. Draai het vuur hoog. Voeg de wijn toe, breng aan de kook en laat onder af en toe roeren in ± 4 min. inkoken tot de helft. Voeg het gehakt toe en roer het met een pollepel rul in 4-5 min. Voeg de tomaten en bouillon toe. Breng aan de kook en laat op matig tot laag vuur 1 uur inkoken tot tweederde. Voeg de basilicum- en peterselieblaadjes toe. Laat wat afkoelen.
- Breng voor de bechamelsaus de geitenmelk met de ui en kruidnagels op matig vuur aan de kook in een steelpan met dikke bodem. Neem van het vuur en laat 10 min. trekken. Schenk door een zeef in een maatbeker. De ui en kruidnagels heb je niet meer nodig. Maak de pan schoon en verhit hierin de olie. Voeg de speltbloem toe en roer in 2-3 min. tot een dik, goudgeel, korrelig mengsel. Klop in vier delen de melk erdoor, zodat je een gladde bechamelsaus krijgt. Laat al roerend ± 6-8 min. inkoken. Roer de geitenkaas en nootmuskaat erdoor en breng op smaak met zout en peper. Laat wat afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Verdeel eenderde van het gehaktmengsel over de bodem van de ovenschaal en leg hier op maat afgebroken lasagnevellen op. Giet hierop een kwart van de bechamelsaus op en dek af met lasagnevellen. Herhaal met nog twee laagjes en eindig met de rest van de bechamelsaus. Dek de ovenschaal af met bakpapier en omwikkel met aluminiumfolie.
- Bak de lasagne ± 1 uur in de oven tot hij gaar is, test dit door erin te prikken met een mes. Haal de folie en het bakpapier eraf en bestrooi de lasagne met de pecorino.
- Verhoog de oventemperatuur tot 220°Laat de lasagne bovenin de oven 10-20 min. gratineren. Bestrooi met de zuringblaadjes.
Voedingswaarde
calorieën: 550kcal
eiwit: 24g
vet: 27g
koolhydraten: 47g
Recepten: Samantha Coutts. Fotografie: Brett Stevens. Styling: Kirsten Jenkins.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!