aantal 25 |
koek |
weekend |
frans |
Financiers zijn Franse cakejes op basis van amandelmeel en beurre noisette. Net na het bakken is de financier aan de buitenkant lekker knapperig en van binnen nog heerlijk smeuïg. Probeer ook deze geweldige chocolade financiers van koekjeskoning Rutger van den Broek.
Ingrediënten
beslag
- 110 gr boter
- 80 gr amandelmeel
- 150 gr poedersuiker
- 40 gr bloem
- ¼ tl zout
- 4 eiwitten
- ¼ tl amandelextract
ook nodig
- boter om in te vetten
Instructies
- Doe de boter in een steelpan en smelt deze. Laat deze op middelhoog vuur al roerend verder pruttelen tot een hazelnootkleurige beurre noisette; dit duurt enkele minuten. Houd de boter goed in de gaten, het gaat snel van hazelnootkleur naar verbrand en dan kun je de boter weggooien. Giet de beurre noisette in een schaaltje en probeer de bezinksels in de pan achter te laten.
- Meng het amandelmeel, de poedersuiker, bloem en het zout door elkaar. Roer hier de eiwitten en het amandelextract doorheen. Roer als laatste de afgekoelde beurre noisette door het beslag en laat het beslag een uur rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 200 °C en vet kleine (flexibelcupcake- of financiervormpjes in met boter. Vul de vormpjes met behulp van een spuitzak of lepel ze tot de helft vol met het beslag. Bak de financiers in 13-18 minuten goudbruin en gaar. Haal de financiers direct na het bakken uit hun vorm en laat ze afkoelen op een rooster.
Vormpjes
- Siliconen vormpjes zijn perfect voor deze financiers, omdat ze daar makkelijk uit te lossen zijn. Zelf gebruik ik vormpjes van 5×3 centimeter en ruim 1 centimeter hoog. Met metalen vormpjes kan het ook, bijvoorbeeld die voor mini-cupcakes. Let er op dat je deze dan extra zorgvuldig invet, om er zeker van te zijn dat de amandelcakejes loskomen na het bakken.
Notenmeel
- In plaats van amandelmeel kun je ook ander notenmeel gebruiken, bijvoorbeeld van hazelnoten, pecannoten of walnoten. Notenmeel kun je heel makkelijk zelf maken. Maal de noten in een foodprocessor of hakmolentje fijn. Let op dat je ze niet te lang maalt, dan komt er teveel olie vrij uit de noten waardoor je eindigt met een soort notenpasta in plaats van meel.
Smaakmakers
- De beurre noisette en het amandelmeel en –extract geven de financier al een hele rijke smaak. Eventueel kun je ook nog vanillemerg (of – extract), sinaasappelrasp of citroenrasp toevoegen aan het beslag.
Garneren
- Voordat de financiers de oven in gaan kun je ze nog garneren. Bestrooi ze bijvoorbeeld met amandelschaafsel of grofgehakte amandelen, pistaches, hazelnoten of pecannoten. Of leg er een framboos, braam of partje abrikoos op. Grof gehakte pure chocolade door het beslag is ook erg lekker!
Voedingswaarde
Dit recept is goed voor 25 tot 30 mini-financiers.
Recept: Rutger van den Broek. Beeld: Erik Spronk
Recept: Rutger van den Broek. Beeld: Erik Spronk
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!