vegetarisch
aantal |
lunch |
weekend |
|
vegetarisch
Yvette maakt binnen no-time dit courgettebrood, en jij straks ook!Probeer ook haar snelle inmaakrecept: perfect voor harde groenten als radijs, wortel en komkommer.
Ingrediënten
- 400 gram zelfrijzend bakmeel plus extra om te bestuiven
- 2 courgettes grof geraspt
- 50 gram havermout
- 1 theel. baking soda of 1½ theel. bakpoeder
- 1 theel. zout
- klein bosje (15 gratijm alleen de blaadjes
- 1 ei losgeklopt
- 300 ml karnemelk
- 50 gram Parmezaanse of oude kaas fijngeraspt
Instructies
- Verwarm de oven voor tot 200 °Bestuif een kleine bakplaat met zelfrijzend bakmeel of bloem en zet hem aan de kant.
- Schep de geraspte courgettes in het midden van een schone theedoek en trek de punten van de doek naar elkaar toe. Draai de doek zo strak mogelijk dicht, doe dit boven de gootsteen. Knijp zoveel mogelijk water uit de courgettes.
- Meng het bakmeel met de havermout, het bakpoeder en zout in een grote kom. Voeg de tijm en de courgette toe en meng tot alles goed gemengd is.
- Klop het ei door de karnemelk en schenk het – op 2 eetlepels na! – op het bloemmengsel. Roer met een houten lepel tot het deeg samenkomt. Schep het deeg op het aanrecht en kneed tot het net samenhangt. Dit deeg moet juist niet door en door gekneed worden, anders rijst het brood niet.
- Vorm een bol van het deeg, leg de bol op de bakplaat en bestrijk hem met de achtergehouden 2 eetlepels karnemelkmix. Bestrooi het brood met geraspte kaas. Maak met een scherp mes een diep kruis in de bovenkant.
- Bak het brood ongeveer 40 minuten, tot het diep goudbruin is en de bodem hol klinkt als u erop klopt.
- Eet het courgettebrood warm, besmeerd met een lik roomboter, of met een gebakken eitje erbij. Het brood is ook lekker bij een stoofschotel of een kom soep.
Voedingswaarde
Recept: Yvette van Boven. Beeld: Oof Verschuren. Uit: Home Made Basics. Uitgeverij: Nijgh & Van Ditmar
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!