aantal 4 |
hoofdgerecht |
|
midden-oosters |
Dit is echt een weekendgerecht: de gesmoorde runderwangen gaan 2-3 uur (maar 6 uur mag ook!) de oven in. Een heerlijk ovengerecht met Midden-Oosterse smaken.
Maak vooraf aubergines met groene tahinidressing en als toetje pannenkoekjes met zoete dukkah en je hebt een heel Midden-Oosters diner.
Maak vooraf aubergines met groene tahinidressing en als toetje pannenkoekjes met zoete dukkah en je hebt een heel Midden-Oosters diner.
Ingrediënten
- 3 el olijfolie
- 1,3 kg runderwangen, bijgesneden (bestel bij je slager)
- 1 ui, fijngesneden
- 3 stengels bleekselderij fijngesneden
- 7 tenen knoflook, geperst
- 1 tomaat, fijngesneden
- 100 g kastanjechampignons, fijngesneden
- 1 steranijs
- 2 kruidnagels
- 3 laurierblaadjes
- 2 tl gemalen koriander
- 3 takjes rozemarijn
- 5 takjes tijm
- 2 rode chilipepers, fijngesneden
- 2 l runder- of groentebouillon
pastinaakpuree
- 3 grote pastinaken geschild en in stukjes
- 1 grote aardappel geschild en in stukjes
- 100 g boter in blokjes
- 750 ml melk
chimichurri
- 2 el fijngesneden peterselie
- 2 el oreganoblaadjes
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 1 rode chilipeper, fijngesneden
- 4 el wittewijnazijn
- 1 el olijfolie
- doperwten (geblancheerde), geroosterde worteltjes, kerstomaatjes en geroosterde pijnboompitten, voor erbij
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160°C.
- Verhit de 3 el olie in een grote braadpan op matig tot hoog vuur. Braad de runderwangen ± 3 min. per kant aan. Schep op een bord. Bak in dezelfde pan de ui, bleekselderij en 5 geperste tenen knoflook ± 8 min. tot ze aromatisch zijn en karamelliseren. Voeg de tomaat, champignons, steranijs, kruidnagels, laurier, koriander, rozemarijn, tijm en 1 fijngesneden chilipeper toe en bak ± 8 min. tot de champignons bruin zijn. Voeg de bouillon toe en schraap met een houten pollepel de aanzetsels los van de pan. Breng aan de kook en voeg het vlees weer toe. Zet afgedekt in de oven en stoof in ± 2½-3 uur botermals.*
- Zet ± 45 min. voor serveren de pastinaak met de aardappel op in een pan met 600 ml melk en 600 ml water of zoveel vloeistof dat de groenten goed zijn bedekt. Breng aan de kook en kook in ± 40 min. gaar. Giet af, laat wat afkoelen en pureer in de keukenmachine met de boter en de resterende 150 ml melk. Voeg zout en witte peper toe. Houd warm.
- Meng voor de chimichurri in een kom 3 el water, peterselie, oregano, 2 tenen geperste knoflook, 1 fijngesneden chilipeper, wittewijnazijn, olijfolie en zout en peper.
- Schenk 500 ml van het stoofvocht uit de braadpan in een steelpan. Laat in ± 25 min. inkoken tot eenderde. Schep op elk bord wat pastinaakpuree en verdeel het vlees, de geblancheerde groente en geroosterde pijnboompitten erover. Besprenkel met chimichurri en ingekookte jus en serveer direct.
Voedingswaarde
calorieën: 1195kcal
eiwit: 80g
vet: 75g
koolhydraten: 44g
recepten Yoni Kalfus fotografie Ben Dearnley styling Vivien Walsh
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!