citroen-appelchutney

citroen-appelchutney
vegetarisch
aantal 1 |
bijgerecht |
feestelijk, kerst |
internationaal |
vegetarisch
Heerlijk bij een stukje kaas op de borrelplank. Of serveer het bij deze gegrilde rookworst met boerenkool en chutney.
Totale tijd2 minutes

Ingrediënten

  • 3-4 (bio)citroenen, ± 250 g, schoongeboend
  • 1 appel
  • 1 tl grof zeezout
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • 5 sjalotjes, fijngesneden
  • 1 tl verse gember, fijngeraspt
  • ½ tl korianderzaad, uit de vijzel
  • 1 kruidnagel, uit de vijzel
  • ± 75 g suiker, naar smaak
  • 50 ml wittewijnazijn
  • 50 ml appelsap
  • 50 g sultanarozijnen
  • 25 g garneeramandelen

Instructies

  • Rasp de gele schil van de citroenen af. Schil dan de witte schil van de citroenen en snijd de partjes tussen de vliezen uit. Verwijder pitten en snijd de partjes in stukjes. Knijp het sap uit de vliesjes. Schil en rasp de appel. Bewaar de rasp, het sap, de appel en de stukjes citroen in een kom, bestrooi met het zeezout, dek af en laat 1 uur staan.
  • Verwarm de olijfolie in een steelpan op matig vuur en fruit de sjalotjes ± 3 min. Voeg de gember, koriander en kruidnagel toe en bak 2 min. mee. Voeg het citroenmengsel toe en bak ook 1 min. mee.
  • Roer daarna de suiker, azijn en appelsap erdoor en breng het mengsel aan de kook. Draai vervolgens het vuur meteen laag en laat de chutney 30-35 min. onder af en toe roeren zacht sudderen. Voeg na ± 15 min. de sultanarozijnen en de amandelen toe. De chutney is klaar als het ongeveer zo dik als jam is. Schep in een goed schoongemaakte en gesteriliseerde pot, draai het deksel erop en laat afkoelen. Op een koele, donkere plaats blijft de chutney zeker 3 maanden goed. Bewaar na openen in de koelkast.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Recepten: Yvette van Boven. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Cyn Ferdinandus. Bereiding: Yvonne Jimmink. Productie: Dosia Brewer

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!