Engelse fruitcake

Engelse fruitcake

aantal 15 | nagerecht, zoet | feestelijk, kerst, weekend | engels |
Rutger: ‘Deze Engelse fruitcake zit boordevol gedroogd fruit en noten. Dit is zeker geen lichte tulband, maar wel een heel smaakvolle! De vulling kun je naar eigen smaak variëren, zolang je maar ongeveer op hetzelfde totaal- gewicht uitkomt als de vulling in dit recept. De cake kun je prima enkele dagen tot een week van tevoren maken, de smaken worden dan alleen maar intenser.’
Voorbereiding30 minutes
Kooktijd1 hour 30 minutes
wellen3 hours
Totale tijd5 hours

Ingrediënten

vulling

  • 175 g gedroogde cranberry’s
  • 175 g blanke rozijnen
  • 150 g donkere rozijnen
  • 125 g krenten
  • 75 ml cognac of brandy + extra om te bestrijken
  • 100 g blanke amandelen

beslag

  • 250 g bloem + extra om te bestuiven
  • 200 g boter, op kamertemperatuur
  • 200 g lichtbruine basterdsuiker
  • 125 g sinaasappel- of citroen marmelade
  • 4 eieren, op kamertemperatuur
  • tl bakpoeder
  • 1 el speculaaskruiden
  • 100 g amandelmeel

ook nodig

  • tulbandvorm van 1 l ingevet
  • poedersuiker om te bestuiven

Instructies

  • Meng alle gedroogde vruchten samen met de cognac of brandy in een kom en laat deze afgedekt minimaal 3 uur wellen.
  • Doe de amandelen in een kom en schenk er kokend water op. Laat ze 5 min. staan. Giet de amandelen dan af, dep ze droog en hak ze grof.
  • Verwarm de oven voor op 160°Bestuif de ingevette tulbandvorm licht met bloem en klop de overtollige bloem eruit.
  • Doe de boter, lichtbruine basterdsuiker en ¼ tl zout in een kom en klop tot een romig geheel. Meng de marmelade erdoor en meng vervolgens één voor één de eieren erdoor. Spatel de bloem, het bak- poeder, de speculaaskruiden en het amandelmeel erdoor.
  • Voeg als laatste de gewelde vruchten en gehakte amandelen toe en meng door het beslag. Schep het beslag in de vorm en bak de tulband in 85-105 min. gaar.
  • Laat de tulband na het bakken nog 5 min. in de vorm staan en stort hem dan op een rooster. Bestrijk de tulband met 2-3 el cognac of brandy. Dit kun je naar wens de volgende dagen nog enkele keren herhalen waardoor de tulband nog rijker van smaak wordt. Bestuif de tulband voor het serveren met poedersuiker.

Voedingswaarde

calorieën: 379kcal
eiwit: 6g
vet: 14g
koolhydraten: 47g
auteur: delicious.
Uit: Masterclass Cakes van Rutger van den Broek
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!