aantal 8 |
borrelhap, brunch, brunchgerecht, hapje |
feestelijk, pasen, weekend |
internationaal |
Heerlijke lichte ricottapannenkoekjes met zelfgemaakte bietenrelish en forel. Als je de relish van te voren maakt, dan is het nog binnen een half uur klaar ook!
Ingrediënten
- 3 eieren gescheiden
- 240 g ricotta
- 2 el geraspte parmezaanse kaas
- 50 g bloem
- 30 g gesmolten boter + extra om in te bakken
- 25 g fijngeknipte bieslook kervel* en platte peterselieblaadjes, gemengd
- 300 g warmgerookte forel** of zalmfilets, vel verwijderd, in vlokken verdeeld
- bietenrelish zie recept hieronder,
- alfalfa en waterkers voor serveren
ook nodig
- aluminiumfolie
bietenrelish
- 2 tl bruine mosterdzaadjes***
- 1 el kokosolie
- 1 ui fijngesneden
- 500 g gekookte bieten grof geraspt
- 55 g kokosbloesemsuiker
- 125 ml ahornsiroop
- 1 kaneelstokje
- ½ tl gemalen piment
- 80 ml balsamico-azijn
Instructies
- Meng de eierdooiers, ricotta, parmezaan, bloem, gesmolten boter en kruiden in een kom. Breng op smaak met zout en peper en klop alles met een lepel door elkaar.
- Klop de eiwitten in een aparte kom met een snuf zout tot er zachte pieken zijn gevormd en spatel het dan voorzichtig door het ricottamengsel tot alles net is gemengd.
- Verhit een beetje boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Schep steeds eetlepels vol van het beslag en maak zo 4 pannenkoekjes van 8 cm Ø. Bak ze 1-2 min. aan iedere kant en dek ze af met folie om ze warm te houden. Herhaal met de rest van het beslag en bak 8 pannenkoekjes in totaal.
- Serveer de pannenkoekjes met de forel, bietenrelish, alfalfa en waterkers.
bietenrelish
- Rooster de mosterdzaadjes 1 min. in een steelpan op middelhoog vuur tot ze gaan geuren en opspringen. Voeg de olie en ui toe en bak, al omscheppend, 1-2 min. tot de ui zacht is, maar niet gekleurd. Voeg de overige ingrediënten toe en 2 tl zout en roer alles door elkaar. Breng zachtjes aan de kook, zet het vuur laag en kook, af en toe roerend, 30-40 min. tot alles is ingekookt en dik is. Zet weg om af te koelen. De relish blijft luchtdicht afgedekt in de koelkast tot 1 maand goed.
Voedingswaarde
calorieën: 190kcal
eiwit: 16g
vet: 11g
koolhydraten: 6g
De voedingswaarden zijn zonder bietenrelish.
* Kervel is koop je bij goedgesorteerde groentewinkels.
**Warmgerookte forel haal je bij de vishandel of -kraam.
*** Bruin mosterdzaad is te koop bij de grotere supermarkt, toko of natuurwinkel.
Recepten: Valli Little. Fotografie: Brett Stevens. Styling: David Morgan. Bewerking: Dosia Brewer
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!