Rabarber is weer volop verkrijgbaar, tijd om rabarbercompôte te maken. De friszoete smaak en bijzondere kleur steelt in tal van hartige en zoete gerechten de show.
Vooral champagnerabarber is het paradepaardje onder de rabarbersoorten, met zijn helderroze stengels en fijne smaak.
Rabarber schoonmaken
Je maakt rabarber schoon door de bladeren te verwijderen en een plakje van de onderkant van de stengel te snijden. Jonge rabarber hoef je niet te schillen, oudere rabarber heeft taaie draden die je wel moet verwijderen.
Rabarber is heerlijk in nagerechten, gebak en als groente bij gegrild rood vlees. Een trotse rij weckpotten met rabarbercompôte staat niet alleen nostalgisch mooi op je voorraadplank, je maakt er ook nog eens in een handomdraai iets lekkers mee. Kijk hier voor meer razendlekkere recepten met verse rabarber.
Rabarbercompôte – hét basisrecept
Ingrediënten
- 1 kilo rabarber
- 125 g suiker
- 100 ml water, witte of rode wijn
Instructies
- Maak de rabarber schoon door de bladeren en een stukje van de onderkant van de stengels te verwijderen. Schil de rabarber wanneer de stengels taaie draden hebben. Snijd de rabarber in stukjes van 2-3 cm en breng ze met de suiker en het vocht aan de kook. Kook de rabarber in zo’n 8 minuten gaar.
- Schep de rabarber in schone weckpotten, sluit het deksel en laat ze 15 minuten omgekeerd staan. Keer de potten en laat ze helemaal afkoelen.
- Wie wil voegt een kaneelstokje, versgeraspte gember, stengel gekneusd citroengras of wat gevijzelde rose peperbessen toe.
Voedingswaarde
Lees ook: de perfecte rabarbercrumble