‘falafel’ van bloemkool en lamsgehakt

‘falafel’ van bloemkool en lamsgehakt

aantal 6 | hoofdgerecht | weekend | midden-oosters |
Ook verzot op de zinderende smaken van het Midden-Oosten? Deze ‘falafel’ van bloemkool en lamsgehakt is een snelle versie van een eeuwenoude klassieker.
Kooktijd50 minutes
Totale tijd50 minutes

Ingrediënten

  • 1 bloemkool à 800 g, in roosjes
  • 4 tenen knoflook
  • 1 rode ui grof gesneden
  • 1 bos koriander worteltjes schoongemaakt, blaadjes en steeltjes fijngesneden
  • ½ bos peterselie blaadjes en steeltjes fijngesneden
  • 200 g amandelmeel
  • 350 g lamsgehakt
  • 2-3 el ras el hanout
  • 250 ml olijfolie om te bakken
  • voor erbij: knoflooksaus of hummus komkommerschijfjes, tomatenpartjes, muntblaadjes, groene olijven en zoetzure groenten

Instructies

  • Houd 300 g bloemkoolroosjes apart. Hak in de keukenmachine de rest van de bloemkool inclusief stronk met de knoflook, ui, koriander, peterselie tot korrels. Doe in een grote kom. Meng het amandelmeel, het gehakt en 1-2 el ras el hanout erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Draai tot balletjes ter grootte van een walnoot.
  • Verhit de olie in een diepe koekenpan op matig tot hoog vuur. Bak hierin de apart gehouden bloemkoolroosjes onder af en toe omscheppen 4-5 min. Schep met een schuimspaan uit de pan en laat op keukenpapier uitlekken. Bestrooi met de rest van de ras el hanout en 1 tl zout.
  • Bak in dezelfde pan de falafelballetjes met een paar tegelijk in 5-6 min. gaar en goudbruin, waarbij je ze halverwege keert. Laat uitlekken op keukenpapier. Serveer met de gebakken bloemkool, knoflooksaus of hummus, tomaten, muntblad, komkommer, olijven en zoetzure groenten.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
* Ras el hanout koop je bij ruim gesorteerde supermarkten en winkels met Midden- Oosterse producten.
Recept en bereiding: Samantha Coutts. Fotografie: Brett Stevens. Styling: Kirsten Jenkins. Bewerking: Dosia Brewer
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!