Peperkoek (in het Engels vaak ‘gingerbread’ genoemd) hoort voor veel mensen in Engelstalige landen net zo bij de feestdagen als lichtjes en warme chocolademelk. De kruidige geur van honing, kaneel, gember en andere specerijen brengt je direct in winterse sfeer.
Het deeg is stevig, blijft lang goed en houdt z’n vorm tijdens het bakken, waardoor het perfect is voor het maken van een traditioneel peperkoekhuisje.
Verschil peperkoek en ontbijtkoek
Deze peperkoek moet niet worden verward met ontbijtkoek (die óók vaak “peperkoek” wordt genoemd). De peperkoek in dit recept is namelijk veel knapperiger en steviger, waardoor hij ideaal is om mee te bouwen, bijvoorbeeld voor een peperkoekhuisje.
Qua smaak liggen ze dicht bij elkaar, maar er is wél verschil. Peperkoek bevat meestal wat meer specerijen, zoals gember, kaneel en nootmuskaat, en wordt vaker met honing gemaakt. Hierdoor is peperkoek kruidiger en ook steviger van structuur.
Basisrecept
Het basisrecept hieronder is stevig genoeg om huisjes en vormkoekjes van te maken, denk aan klassieke peperkoekenmannetjes, sterren, kerstboompjes of natuurlijk een prachtig peperkoekhuisje. Maar ook heerlijk om gewoon zo te eten: kruidig, niet te zoet en helemaal passend bij de feestdagen.
Heb je het deeg klaar? Dan kun je aan de slag met bouwen. Benieuwd naar de gouden tips voor een stevig, mooi én stressvrij peperkoekhuisje? Lees ze hier (inclusief sjabloon)!
Peperkoek
aantal | koek, zoet | kerst, winter | amerikaans |
In Amerika en Scandinavië is het vaste prik: peperkoekhuisjes en -figuren bakken om het huis in kerstsfeer te brengen. Liefst met de hele familie. Maak eerst basisdeeg, rol en steek uit, snijd, bak én versier op je mooist. Je kunt ze al ruim een week van tevoren maken!
Ingrediënten
- 100 g honing
- 30 g keukenstroop
- 65 g basterdsuiker, donkerbruine
- 100 g boter
- 365 g bloem
- 2 tl kaneelpoeder
- 1 volle tl gemberpoeder
- ¼ tl peper, wit
- ¼ tl kruidnagel, gemalen
- ¼ tl kardemom
- ¼ tl nootmuskaat, gemalen
- 1 ei
- ½ tl bakpoeder
Instructies
Voorbereiden: kan 7-10 dagen van tevoren, de koekjes blijven stevig.
- Smelt op laag vuur de honing met de stroop, bruine suiker en boter in een steelpannetje.
- Laat het mengsel niet koken. Voeg eerst 175 g van de bloem, de specerijen en ¼ tl zout toe en meng goed. Laat iets afkoelen en klop er ook het ei door. Laat nu helemaal afkoelen en meng er dan 190 g van de bloem en het bakpoeder door.
- Kneed door tot een soepel deeg. Voeg evt. meer bloem toe. Het deeg moet zacht zijn, maar niet plakkerig. Laat het deeg in de koelkast ± 2 uur, maar nog liever een hele nacht rusten, dan wordt de smaak nog beter.
- Verwarm de oven voor op 200°C. Rol het deeg op bakpapier tot 2-3 mm dun uit. Steek met een koeksteker of met behulp van de mal voor delicious.kerstkoekjes vormpjes uit het deeg. Maak van restjes deeg weer een bal, rol uit en steek er weer koekjes uit. Ga zo door tot het deeg op is.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de koekjes erop. Bak ze in het midden van de oven in 8-10 min. lichtbruin en gaar. Draai de bakplaat een halve slag halverwege de baktijd, zo worden ze gelijkmatiger gaar. Neem uit de oven en laat op de bakplaat afkoelen.
Voedingswaarde
Recepten: Dosia Brewer. Fotografie: Erik van Lokven. Ontwerp & Styling: Maaike Koorman. Bereiding: Adja Mehmet. Bewerking: Trudelies Schouten
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!