vegetarisch
aantal 4 |
bijgerecht, lunchgerecht, salade |
kerst |
|
Gepelde kool, we zijn er gek op! In salades past gepekelde kool ook erg goed; het geeft bite én een hartige smaak.
Ingrediënten
- 300 g rode kool in repen gesneden
- 3 g zout
- 1 tl venkelzaad gekneusd in de vijzel
- 1 tl poedersuiker
- 4 el appelazijn
- 2 el koolzaadolie
- 100 g rijst zwarte, riso nere Venere*
- 500 ml groentebouillon
- 2 avocado’s rijp
- 50 g babyspinazie
- 5 g dragon
- 150 g roquefort
- 1 bakje basilicumkers* of neem klein basilicumblad
Instructies
Voorbereiden: kan 1 dag van tevoren
- Kneed de kool en het zout stevig in een ruime kom. Laat ± 1 uur staan, spoel af onder de kraan en druk er dan met een vergiet zoveel mogelijk vocht uit. Meng de kool met het venkelzaad, poedersuiker, azijn en koolzaadolie. Dek af en bewaar koel. Kook de zwarte rijst in ± 45 min. gaar in de bouillon. Voeg eventueel wat water toe als de rijst droog kookt. Laat afkoelen en bewaar koel tot gebruik.
Bereiden: 1 uur van tevoren
- Laat de kool en rijst een uur van te voren op kamertemperatuur komen. Snijd de avocado’s doormidden, gooi de pit weg en lepel het vruchtvlees eruit en snijd in repen.
- Meng de rijst met de gepekelde kool en schep de spinazie en de dragonblaadjes erdoor. Verdeel de avocado en roquefort over de salade. Garneer met basilicumkers en serveer met de citroen-dragondressing.
Voedingswaarde
*zwarte rijst koop je bij de ruim gesorteerde supermarkten, delicatessenwinkels en online. Kleine basilicumblad bestel je bij de groenteboer.
Fotografie: Erik van Lokven. Styling: Jet krings. Bereiding: Eke Mariën. Productie: Dosia Brewer
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!