Kerstkip met vadouvan boter

Kerstkip met vadouvan boter

aantal 4 | hoofdgerecht | familietijd, feestelijk, kerst, najaar | frans |
Wil je indruk maken op je gasten tijdens het kerstdiner? Maak dan deze gebraden kerstkip. Doordat je vadouvanboter onder en op de huid aanbrengt blijft het vlees heerlijk sappig. Wil jij weten waar dit kippetje vandaan komt? Ga dan naar www.kerstkip.nl . Daar kun je een kijkje achter de schermen nemen en meteen zo’n lekkere kip bestellen!
Voorbereiding20 minutes
Kooktijd1 hour 20 minutes
Rusten15 minutes
Totale tijd1 hour 55 minutes

Ingrediënten

  • 75 g zachte boter
  • 2 biolimoenen
  • 1 Kerstkip ± 1,6 kg met zakje vadouvankruiden
  • 6 teentjes knoflook
  • 2 grote dikke wortels, in stukken
  • 1 grote rode ui in partjes
  • 500 g krieltjes
  • 250 ml gevogeltefond

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Houd 1 flinke el boter apart. Rasp de schil van de limoenen en meng samen met de vadouvan kruiden met de rest van de boter. Breng op smaak met zout en peper.
  • Maak met je vingers voorzichtig de vel van de kip los van de borst. Schep het mengsel onder het vel met een lepeltje en verdeel over de borst (met je handen kun je het mengsel onder de huid verdelen door de kip te ‘masseren’).
  • Wrijf de kip in met de rest van de boter en bestrooi met peper en zout. Snijd de limoenen doormidden en doe samen met de helft van de knoflook in de holte van de kip.
  • Doe de wortel, ui en de rest van de knoflook in een passend bakblik of ovenschaal. Zet de kip er op en de krieltjes ernaast en bak in ± 1 uur en 20 min. gaar in het midden van de oven. Bedruip regelmatig met de boter. Dek af met aluminiumfolie als de kip te donker wordt.
  • Neem uit de oven als de kip goudbruin is en er helder vocht uitloop als je in het dikste gedeelte van de dij dicht bij de borst prikt. Leg op een schaal en laat afgedekt ± 15 min. rusten.
  • Maak intussen de jus. Houd de krieltjes apart en doe de gevogeltefond, de groenten, sappen en aanbaksels uit de ovenschaal samen met het sap van 1 limoenhelft uit de kip in een pannetje en laat ± 10 min. inkoken. Zeef en serveer bij de kip, groenten en krieltjes.

Voedingswaarde

auteur: delicious.

Video

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
delicious. samen met kerstkip. Receptuur: Dosia Brewer
 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!