vegetarisch
aantal |
hoofdgerecht |
zomer |
|
Zomeravondtip: groentetaart met snijbiet en geroosterde knoflook, versierd met flinterdunne plakjes radijs. Of doe er andere groente in, alles kan! En je kent dat vast wel, een koelkastla vol restjes ‘vergeten’ groenten. Gooi ze niet weg, maar stop ze in goed gevulde groentetaarten. No waste!
Ingrediënten
speltdeeg
- 300 g speltbloem
- 150 g boter ijskoud, in blokjes
- 3 el appelciderazijn
- ook nodig: ingevette bakvorm van ± 20×30 cm steunvulling
vulling
- 1 bolletje knoflook tenen ongepeld
- 4 el olijfolie extra vergine
- 12 eieren
- 35 g kaas geraspt, oud
- 6 takjes tijm blaadjes gerist
- 10 regenboogsnijbietstengels* geblancheerd en koud afgespoeld
- 1 bol buffelmozzarella in stukjes
- 3 el honing vloeibaar
- voor garnering: dun geschaafde radijs en jonge snijbiet
Instructies
- Doe voor het deeg voor de groentetaart de bloem en de boter en 1 tl grof zeezout in de kom van de keukenmachine en druk een paar keer op de pulseknop tot je grove kruimels hebt. Meng de azijn met 90 ml ijskoud water. Schenk in drie delen in de kom en draai tot er een net samenhangend deeg ontstaat. Omwikkel met plasticfolie en leg ± 3 uur in de koelkast.
- Verwarm intussen de oven voor op 200°C.
- Leg de knoflook op een stuk aluminiumfolie, besprenkel met 1 el van de olie en vouw dicht. Rooster in ± 45 min. gaar en zacht. Druk de knoflook uit de vliesjes.
- Bekleed de bakvorm met bakpapier, dat je rondom 5 cm over de rand laat hangen. Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap van 3 mm dik en bekleed hiermee de bodem en wanden van de bakvorm. Laat het deeg ook overhangen. Leg hierop een vel bakpapier, verdeel de steunvulling erover en bak de deegbodem ± 20 min. tot hij net droog is. Verwijder het papier en de steunvulling en bak de deegbodem nog ± 10 min. tot hij licht kleurt. Neem uit de oven.
- Breng de oventemperatuur terug tot 160ºC.
- Klop in een kom de eieren los met 4 el water en de geraspte kaas. Klop de geroosterde knoflook en de helft van de tijm erdoor en zout en peper. Verdeel een laagje snijbiet over de deegbodem. Schenk het eimengsel erover en verdeel de stukjes mozzarella en de rest van de snijbiet erover. Bak ± 45 min. tot de vulling net is gestold, maar in het midden nog wat zacht aanvoelt. Laat de groentetaart eventueel afkoelen.
- Klop in een kleine kom de honing en de rest van de olie met de rest van de tijm, zout en peper. Garneer de groentetaart met radijs en jonge snijbiet, besprenkel met de honingdressing en serveer.
Voedingswaarde
* Regenboogsnijbiet koop je bij biologische winkels en op de boerenmarkt.
Recept: Phoebe Wood. Fotografie: Brett Stevens. Styling: Kirsten Jenkins. Bewerking: Dosia Brewer
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!