lactosevrij, veganistisch, vegetarisch
aantal 6 |
hoofdgerecht |
doordeweeks |
mediterraans |
lactosevrij, vegan, vegetarisch
Leve de vegan recepten. Er wordt volop geëxperimenteerd met vleesvervangers, maar: je maakt ze ook eenvoudig zelf. Probeer deze vegan broccoliniballetjes eens. Wij zijn al fan!
Ingrediënten
- 2 bosjes broccolini of bimi kleingesneden
- 100 g rucola
- 1 bosje marjolein blaadjes geplukt
- 30 g psylliumvezels* natuurwinkel
- 120 g haverkiemen of -zemelen
- 4 el olijfolie mild, om in te bakken
- 1 ui fijngesneden
- 3 tenen knoflook fijngesneden
- 200 g vegan feta verkruimeld
- 1 citroen bio, rasp + 1 el citroensap
- 2 eieren
- 2 courgettes klein
- voor erover: olijfolie extra vergine
- voor erbij: haver fraîche, platbrood en kiemgroenten
Instructies
- Hak de broccolini en rucola met de helft van de marjolein fijn in de keukenmachine. Meng de psylliumvezels en haverkiemen erdoor.
- Verhit 1 el olie in een koekenpan op matig vuur. Bak hierin de ui en knoflook 3-4 min. Voeg het broccolinimengsel toe en schep 1 min. om. Schep in een kom en laat afkoelen. Meng de feta, citroenrasp, eieren en wat zout en peper erdoor.
- Vorm 22 balletjes van het mengsel. Plet ze licht en leg ze op een blad. Verhit 1 el olie in een koekenpan op laag vuur. Bak de balletjes in 2-3 min. per kant goudbruin. Gebruik evt. nog wat extra olie.
- Schaaf de courgettes op een mandoline in lange plakjes van 3 mm dik en snijd die in slierten (of gebruik een juliennetrekker). Schep in een kom om met het citroensap, wat olie en de rest van de marjolein.
- Serveer de balletjes met de courgettesalade, haver fraîche, plat brood en kiemgroenten.
Voedingswaarde
* Psyllium- of vlozaadvezels zijn de zaadomhulsels van weegbree (Plantago). Goed als bindmiddel en vol vezels en voedingsstoffen.
Recept: Samantha Coutts. Fotografie: Alicia Taylor. Styling: Kirsten Jenkins. Bewerking: Trudelies Schouten
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!