aantal 10 |
zoet |
sinterklaas |
hollands |
Gevuld speculaas is een heerlijk kruidige verwennerij. In november en december overal verkrijgbaar, maar speculaasdeeg zelf maken is makkelijk en nóg lekkerder.Ook heel lekker als de sint weer in het land is: gevulde anijskoekjes met gekonfijte gember.
Ingrediënten
- 110 g boter zacht
- 150 g basterdsuiker lichtbruin
- 50 ml karnemelk
- 250 g bloem gezeefd + extra voor bestuiven
- 10 g bakpoeder
- 10 g kaneelpoeder
- 5 g nootmuskaatpoeder
- 3 g kruidnagelpoeder
- 5 g gemberpoeder
- snuf witte peper
- ½ ei losgeklopt
- 1 portie spijs
- amandelen, hazelnoten of pompoenpitten om te versieren
- ook nodig: bakblik van 20 x 20 cm ingevet en bodem met bakpapier bekleed
Instructies
- Doe boter, suiker en een snufje zout in een kom en klop romig met de mixer. Voeg de karnemelk, helft van het ei, bloem, bakpoeder en alle specerijen toe en kneed tot een deeg. Maak er een bal van en druk plat. Laat verpakt in plasticfolie minstens 1 uur maar liever 1 nacht in de koelkast rusten. Hoe langer het deeg rust, hoe beter de smaak wordt.
- Verwarm de oven voor op 180°C. Rol ⅔ van het deeg op een met bloem bestoven werkvlak of tussen 2 vellen bakpapier uit tot een lap van ± 25 x 25 cm en bekleed er de bodem en de zijkanten van het bakblik mee.
- Klop het ei los en houd een klein beetje apart om te bestrijken. Meng de spijs met de rest van het ei en een klein beetje water tot een glad en zacht mengsel.
- Verdeel over de speculaasbodem. Rol de rest van het deeg uit tot een lap van 20 x 20 cm en bedek de bovenkant ermee. Bestrijk met het ei en versier met de noten of zaden.
- Bak in 35- 40 min. in het midden van de oven gaar. Laat iets afkoelen, neem uit de vorm, laat verder afkoelen op een rek en snijd in stukken.
Voedingswaarde
Homemade spijs
Homemade spijs maakt gevulde speculaas nóg lekkerder. Na het kijken van deze video maak je zelf het allerlekkerste spijs. Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!