Stroopwafels zijn zo Nederlands als tulpen en molens! Niets is beter dan die warme, zoete wafels vers van de markt, toch? De geur alleen al is genoeg om je te laten watertanden.
Maar waarom alleen genieten op de markt? Het is superleuk om ze thuis te maken! Pak een wafelijzer en laat je keuken geuren naar gesmolten boter en karamel. Een perfect weekendproject voor het hele gezin!
Stroopwafels met dadelstroop
aantal 20 |
zoet |
doordeweeks, familietijd, weekend |
nederlands |
‘Onweerstaanbaar, deze knapperige wafels met kleverige dadelstroop’
Ingrediënten
- 500 ml dadelsiroop*
- 100 g boter
- 1 tl gemberpoeder
- ook nodig: oubliewafelijzer
- + evt. uitsteker van 11 cm Ø
deeg
- 500 g bloem
- 250 g boter gesmolten
- 120 g dadelsiroop*
- 2 zakjes gist
- 1 ei
- ½ biocitroen rasp
Instructies
- Meng alle ingrediënten voor het deeg in een kom en laat afgedekt op een warme plek ± 1 uur rijzen.
- Breng de dadelsiroop met de boter en gember aan de kook in een pannetje en laat ± 5 min. al roerend koken tot de siroop dikker wordt. Neem van het vuur.
- Verdeel het deeg in stukken van ± 40 g en rol tot balletjes. Druk de balletjes iets plat. Verhit het wafelijzer tot half hoog. Doe telkens 1 balletje deeg in het ijzer en druk goed plat. Bak 2-3 min. of tot de wafel mooi bruin en gaar is en iets opbolt als je het ijzer opendoet. Snijd meteen met een scherp mes de wafel doormidden. Pas op, het is heet!
- Verdeel een lepeltje stroop over de binnenkant van 1 helft en druk de andere helft er voorzichtig op. Gebruik voor perfect ronde stroopwafels de uitsteker. Laat helemaal afkoelen of eet ze warm.
Voedingswaarde
Tip: Warm eventueel de stroop tussendoor even op zodat het vloeibaar blijft.
* Dadelsiroop is te koop bij natuurwinkels.
* Zie ook delicous. helpt in de keuken, pag. 119 – delicious. 5, 2015.
Productie en recepten: Dosia Brewer. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Jet Krings. Bereiding: Yvonne Jimmink.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Bekijk ook: 3x de lekkerste hachee