Lasagne met paddenstoelen en miso

Lasagne met paddenstoelen en miso

veganistisch
aantal 4 | hoofdgerecht | weekend | |
Onze Australische collega Samantha Coutts geeft traditionele lasagne een metamorfose. Net zo lekker als vanouds, maar met véél groente, dus minder zwaar! Deze vegan lasagne met paddenstoelen en miso kun je ook in éénpersoons porties maken. Nog meer weten over miso? Lees hier alle ins & outs!
Kooktijd1 hour 30 minutes
Oven55 minutes
Totale tijd2 hours 25 minutes

Ingrediënten

  • 2 el olijfolie extra vergine
  • 2 sjalotten in dunne ringen
  • 500 g paddenstoelen gemengd, bijv. shiitake, kastanjechampignons en champignons, in dunne plakjes
  • ½ bos snijbiet stengels in dunne plakjes, blad heel laten
  • 3 el witte misopasta shiro, natuurwinkel
  • evt. 1 tl gist gedroogd
  • 350 ml kokoswater of water of groentebouillon
  • 100 g paranoten helft fijngehakt
  • toefjes tijm voor erover
  • rode amarant- of basilicumblaadjes, voor erover
  • ook nodig: pastamachine
  • 3 ovenschalen (inh. ½ l of evt. 1 grote van 1½ l), ingevet

bechamelsaus

  • 330 ml sojamelk
  • ½ bosje tijm
  • 3 el olijfolie extra vergine
  • 3 el volkorenspeltmeel
  • ¼ tl witte peper gemalen
  • ¼ tl piment gemalen

kurkumapasta

  • 150 g zijden tofoe silken tofu, Aziatische supermarkt
  • 1 tl kurkuma gemalen
  • 250 g volkorenspeltmeel
  • 1 el olijfolie
  • 100 g tarwegries of semolina
  • + extra om te bestrooien

Instructies

  • Doe alle ingrediënten voor de kurkumapasta met 2-3 el water in de keukenmachine en mix ze tot een samenhangende bal. Verdeel het deeg in drie gelijke stukken, omwikkel ze alledrie met plasticfolie en laat minstens
  • 30 min. opstijven in de koelkast.
  • Neem de deegballen uit de koelkast en haal ze om de beurt door de pastamachine. Bestuif elke deegbal eerst met wat tarwegries. Zet de rollers van de pastamachine op de wijdste stand en haal het eerste stuk deeg er 2-3 keer door, waarbij je het steeds dubbelvouwt, tot het heel soepel en elastisch is. Stel de rollers telkens wat strakker af en haal het deeg er in elke stand 2 keer door, tot je een deegvel van 1 mm dik krijgt. Leg het deegvel uit op een met tarwegries bestoven dienblad en dek af met een theedoek terwijl je de rest van het deeg uitrolt.
  • Verhit voor de miso-paddenstoelen de olie in een steelpan met dikke bodem op matig vuur. Bak hierin de sjalotten 3-4 min. onder af en toe omscheppen zonder ze te laten kleuren. Voeg de paddenstoelen, snijbietstelen, miso en gist (als je die gebruikt) toe en schep 3 min. om tot de snijbietstelen halfgaar zijn. Voeg het kokoswater toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat 25-30 min. zachtjes pruttelen. Neem van het vuur, schep de gehakte noten erdoor en laat afkoelen.
  • Breng intussen voor de bechamel in een steelpan met dikke bodem de sojamelk met de tijm aan de kook op matig vuur. Neem van het vuur en laat 10 min. trekken. Schenk door een zeef in een kom. Veeg de melkpan schoon, verhit hierin op matig vuur de olie, voeg het speltmeel toe. Verwarm al roerend tot een glad, goudgeel mengsel en laat goed gaar worden. Klop in 3 delen de sojamelk erdoor, zodat je een gladde bechamelsaus krijgt. Laat al roerend 3-4 min. iets inkoken. Roer de peper, het piment en ½ tl grof zeezout erdoor.
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Verdeel de helft van de paddenstoelensaus over de bodem van de ovenschalen en dek af met op maat gesneden lasagnevellen. Leg hierop de helft van het snijbietblad en dek af met lasagnevellen. Herhaal nog 1 keer en eindig met lasagnevellen. Schep de bechamelsaus erover. Dek de ovenschalen af met bakpapier en omwikkel met aluminiumfolie. Bak de lasagne in ± 50 min. gaar in de oven, test dit door erin te prikken met een mes.
  • Verwarm de ovengrill op de hoogste stand. Verwijder de folie en het bakpapier en laat de lasagne bovenin de oven 5-6 min. gratineren. Check regelmatig of het niet te hard gaat! Rasp voor het serveren de rest van de paranoten boven de lasagne en strooi er tijm, basilicum of evt. amarant over.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Recepten: Samantha Coutts. Fotografie: Brett Stevens. Styling: Kirsten Jenkins. Bewerking: Trudelies Schouten
 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!