aantal 8 |
bijgerecht, lunchgerecht |
pasen |
|
Ingrediënten
- 100 g volkorenmeel
- 125 g patentbloem + extra om te bestuiven
- 7 g gist gedroogd
- flink snufje cayennepeper
- ½ tl Engels mosterdpoeder
- 120-130 ml melk lauwwarm+ extra om te glazuren
- 55 g boter ongezouten, gesmolten
- 2 scharreleieren losgeroerd
- 150 g cheddar belegen, geraspt
- ook nodig: ronde bakvorm ø 20 cm ingevet
Instructies
- Doe het meel, de bloem, gist, 1 tl zout, de cayennepeper en het mosterdpoeder in een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Meng er 120 ml melk, de gesmolten boter en eieren met een spatel door en vorm er een samenhangend deeg van (voeg de resterende 10 ml melk toe als het deeg te droog lijkt). Breng het op een licht met bloem bestoven werkvlak over en kneed het in 5-10 min. glad. Doe het in een licht ingevette kom en laat het afgedekt met een schone theedoek op een warme plek 1-2 uur rijzen. Het geeft niet als het niet erg sterk rijst, dat komt later nog in de oven.
- Sla het gerezen deeg terug en kneed het licht door om de lucht beter te verspreiden. Breng het weer over op een met bloem bestoven werkvlak. Houd 30 g van de kaas apart en kneed de rest door het deeg. Verdeel het deeg in 8 porties. Draai hier balletjes van en leg 7 balletjes in een cirkel langs de rand van de bakvorm. Plaats het laatste balletje in het midden. Dek af met een ingevet vel plasticfolie en laat op een warme plek 40-45 min. rijzen. Verwarm intussen de oven voor op 200ºC.
- Bak de broodkroon 15 min. in de oven, bestrijk hem met een beetje melk en strooi de rest van de kaas erover. Bak de broodkrans in ± 15 min. gaar en goudbruin. Laat hem 5 min. afkoelen in de bakvorm, breng hem over op een rooster en laat hem verder afkoelen.
Voedingswaarde
Recepten en bereiding: Rebecca Woollard en Lottie Covell. Fotografie: Toby Scott. Styling: Tony Hutchinson
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!