Aardbeienjam

Aardbeienjam

aantal 4 | bijgerecht, zoet | familietijd, zomer | |
Aardbeienjam is makkelijk verkrijgbaar in de winkel, maar dat is lang niet zo lekker als wanneer je het zelf maakt. Maak daarom dit recept een keertje zelf thuis en ervaar hoeveel lekkerder jam is op deze manier. Perfect voor de zomerse dagen!
Kooktijd15 minutes
Koken15 minutes
Totale tijd30 minutes

Ingrediënten

  • kg aardbeien zonder kroontjes, grote exemplaren gehalveerd of in vieren
  • 2 biocitroenen sap en dunne schilletjes
  • kg geleisuiker
  • 25 g boter
  • ook nodig: steriele glazen potten met deksel evt. jamtrechter

Instructies

  • Doe de aardbeien in een grote kom (geen aluminium) en schep ze om met de citroenschilletjes, het citroensap en de geleisuiker. Dek af met plasticfolie en laat een nacht intrekken (de suiker zal deels oplossen, zodat je een roze siroop krijgt).
  • Doe de aardbeien met de siroop in een grote pan met dikke bodem (geen aluminium) en verwarm langzaam tot het kookpunt.
  • Draai het vuur halfhoog tot hoog en kook de jam 12-15 min. tot deze geleert. Doe de geleertest (zie kader rechts). Neem de pan van het vuur. Verwijder de citroenschilletjes. Roer de boter erdoor en laat smelten.
  • Schep de jam in gesteriliseerde potten en sluit ze goed af. Keer de potten om zodat de sluiting steriel is en laat volledig afkoelen.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Recepten: Valli Little, Rebecca Smith, Lucy Williams. Fotografie: Mark Roper. Styling: David Morgan. Bewerking: Trudelies Schouten
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!