Waterkersstamppot & kalfsworst met venkelroomjus

Waterkersstamppot & kalfsworst met venkelroomjus

aantal 4 | hoofdgerecht | doordeweeks, zomer | nederlands |
‘Waterkers heeft een pittige smaak. Wij zijn er dol op, maar voor sommigen is het net te scherp. Als alternatief kun je door de porties veldsla of een restje grofgesneden kropsla scheppen of voeg wat doperwtjes toe.’
Kooktijd30 minutes

Ingrediënten

  • kg kruimige aardappelen geschild, in stukken
  • 2 el olijfolie
  • 4 kalfsbraadworsten*
  • 2 tl venkelzaad natuurwinkel of toko
  • 50 ml witte wijn droge
  • 100 ml kalfs- of runderfond**
  • 200 g crème fraîche
  • 1 rode ui fijngesneden
  • 300 g waterkers harde steeltjes verwijderd en eventueel grofgesneden

Instructies

  • Kook de aardappelen in een laagje water met zout afgedekt in 20-25 min. op laagste vuur gaar.
  • Verhit in een koekenpan de olijfolie. Bak de worsten in 15 min. bruin en gaar. Neem de worsten uit de pan en houd ze onder een deksel warm. Bak het venkelzaad 1 min. in het bakvet. Schenk de wijn in de pan en roer de aanbaksels met een spatel los. Voeg de fond toe en laat tot de helft inkoken. Roer 1 el crème fraîche door de jus en breng op smaak met zout en peper. Leg de worsten terug in de pan en houd op laag vuur warm.
  • Giet de aardappelen af en vang een kop kookvocht op. Stamp de aardappelen met de rest van de crème fraîche en een flinke scheut kookvocht tot een smeuïge stamppot. Schep er de waterkers, ui en zout en peper naar smaak door.
  • Verdeel de stamppot over 4 borden. Leg er een kalfsbraadworst op en schep deroomjus erover.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
* Kalfsbraadworsten vind je in sommige supermarkten, kies chipolataworstjes, of koop ze bij een slager.
** Vries de rest van de fond in. Ik vind porties van 50 ml handig.
Recepten, styling en foodstyling: Janneke Philippi. Fotografie: Serge Philippi. Bewerking: Trudelies Schouten
 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!