Gebraden kip met knoflookmayonaise

Gebraden kip met knoflookmayonaise

glutenvrij
aantal 4 | hoofdgerecht | weekend | | glutenvrij
Dol op chickies (een biologische of course)? Probeer deze dan eens: gebraden in de oven, gevuld met frisse citroen en tijm. Serveer er een overheerlijke, zelfgemaakte knoflookmayo bij. Kiplekker!
Kooktijd25 minutes
Oven45 minutes
Totale tijd1 hour 10 minutes

Ingrediënten

  • 1 citroen
  • 4 el olijfolie
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 el zeezout grof
  • 1 tl peper vers gemalen
  • 1 ± 1, 5 kilo kip scharrel of bio
  • ½ bosje tijm
  • 2 el boter
  • 1 ei
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 300 ml zonnebloemolie
  • 4 el olijfolie extra vierge

Instructies

  • Rasp de schil van de citroen en pureer deze met een staafmixer samen met de olijfolie, 2 tenen knoflook, zout en peper. Smeer de kip grondig in met het kruidenmengsel. Snijd de citroen doormidden en stop de helft van de citroen samen met het bosje tijm in de buikholte (dat grote gat tussen de poten van de kip).
  • Zet de kip op een rooster in een voorverwarmde oven van 180° C. Braad de kip in ± 55-65 min. goudbruin en gaar. Als je een hete lucht oven gebruikt zet dan de poten naar de ventilator toe. De poten moeten namelijk heter worden dan de borsten. Smeer de kip halverwege in met de boter.
  • Knijp voor de mayonaise de andere citroenhelft uit in een maatbeker. Doe er het ei en 2 tenen knoflook bij. Zet een staafmixer onderin de maatbeker en giet al mixende langzaam de olie erbij tot een mooie gladde mayonaise ontstaat. Breng de knoflook mayonaise op smaak met wat zout.
  • Snijd de kip in stukken en serveer met de mayonaise.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Receptuur: Eke Mariën. Fotografie: Erik van Lokven. Styling: Jan Willen van Riel. Bereiding: Jacqueline Pietrowski
 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!