vegetarisch
aantal 4 |
hoofdgerecht |
|
mexicaans |
vegetarisch
In Noord- en Zuid-Amerika vind je veel maïssoep, zoals Mexicaanse pozole, die al eeuwenlang wordt gegeten. Niet zo lang geleden werd het bewijs gevonden dat de Azteken bij speciale religieuze gelegenheden mensenvlees in pozole deden. Gevangenen werden samen met maïs tot soep gekookt en door de hele stad opgepeuzeld. Brrr… laten wij maar feta nemen!
Ingrediënten
- 2 el milde olijfolie
- 3 teentjes knoflook fijngesneden
- 600 g maïs 2 x blik à 300 g, uitgelekt
- 1 l groentebouillon
- 75 g oud wit brood of ciabatta zonder korst
- chilipeper uit de molen, naar smaak
- 100 g feta
- 3 takjes platte peterselie grof gesneden
- olijfolie extra vierge, om te besprenkelen
- maïs stokbrood, voor erbij
Instructies
- Begin ruim van tevoren of maak de soep de avond ervoor. Laat het gerecht 2 uur afkoelen.
- Begin het liefst de avond of ochtend van tevoren. Verhit de olijfolie in een soeppan en fruit de knoflook ± 2 min. Houd een handje maïs apart voor garneren. Schep de rest in de pan en bak 2 min. mee.
- Schenk de bouillon in de pan en breng aan de kook. Scheur intussen het brood in stukjes en voeg toe aan de soep. Laat 10 min. zachtjes koken.
- Neem de pan van het vuur, pureer de soep met de staafmixer en breng op smaak met zout en gemalen chilipeper.
- Laat de soep tot kamertemperatuur afkoelen. Zet de soep nog minstens 2 uur in de koelkast om door en door koud te worden. Zeef de soep eventueel voor een glad resultaat.
- Schep de soep in 4 kommen. Verkruimel de feta boven de soep en bestrooi met de maïs, peterselie en extra chilipeper naar smaak. Schenk nog een extra straaltje olijfolie in de soep en serveer met het brood.
Voedingswaarde
Recepten, styling en bereiding: Janneke Philippi. Fotografie: Serge Philippi. Bewerking: Dosia Brewer
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!