Soja-misobrood

Soja-misobrood

aantal 1 | bijgerecht | weekend | |
Onze culi-redacteur Dosia ging aan de slag met Kikkoman en bedacht dit waanzinnig lekkere brood. Er gaat miso door het deeg wat het een ultiem hartige smaak geeft en de Kikkoman-glaze op het eind geeft nét een extra zoute kick.
Kooktijd25 minutes
Rijzen/ oven1 hour 25 minutes
Totale tijd1 hour 50 minutes

Ingrediënten

  • 3,5 g gist gedroogd, half zakje
  • ¼ tl suiker
  • 250 g bloem plus extra om te bestuiven
  • 3 el Kikkoman sojasaus
  • 2 el rijstmisopasta lichtbruin of geel
  • 2 tl sesamolie
  • 150 ml water
  • 1 bosuitje
  • 1 el chilisaus zoet
  • 1 el sesamzaadjes
  • 100 gram boter zacht
  • 4 el sake

Instructies

  • Doe de gist in een kommetje met 25 ml lauwwarm water en de suiker. Laat ca. 10 min. staan tot het gaat schuimen.
  • Meng 2 el sojasaus met 1 el misopasta en 1 tl sesamolie.
  • Doe de bloem, het gistmengsel, 125 ml lauwwarm water en het sojamengsel in een grote kom en roer goed door elkaar. Breng het deeg over op een licht met bloem bestoven werkvlak en kneed het 10-15 min. tot een glad en veerkrachtig deeg, dat terugveert als je er in duwt. (Of kneed het 5-10 min. met een elektrische standmixer met deeghaak op matige snelheid).
  • Doe het deeg in een grote, ingevette kom en laat het afgedekt met een plastic huishoudfolie op een warme plek in ± 1 uur rijzen tot ± het dubbele volume. Snijd de bosui klein.
  • Leg het deeg weer op een schoon werkvlak en kneed er snel de helft van de bosui door. Vorm er een bol van het op een bakplaat bekleed met bakpapier. Dek het af met een plastic zak of zet er de kom omgekeerd op. Laat het deeg 45-60 min. rijzen op een warme plek of tot het volume is verdubbeld.
  • Verwarm de oven voor op 190ºC. Kerf met een scherp mes horizontale snedes in het brood ± ½ cm diep op 1 cm van elkaar. Knip met een schaar kleine vierkantjes.
  • Bak het brood 25 min. in het midden van de oven.
  • Meng intussen de overgebleven sojasaus, miso, en sesamolie samen met de chilisaus.
  • Neem het brood uit de oven, bestrijk met het sojamengsel en bestrooi met het sesamzaad.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Delicious. samen met kikkoman. recept: Dosia Brewer. Beeld: Winston Sawat
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!