gebraiseerde ossenstaart met rode wijn, prei en bladselderij

gebraiseerde ossenstaart met rode wijn, prei en bladselderij


aantal 4 | hoofdgerecht | weekend | |
Nog geen idee wat je met de feestdagen wil maken? Laat ons je dan inspireren met deze fluweelzachte stoof van ossenstaart.
Kooktijd25 minutes
Oven4 hours 30 minutes
Totale tijd4 hours 55 minutes

Ingrediënten

  • 1 ossenstaart ± 1,3 kg, in stukken
  • 2 el bloem
  • 4 el olijfolie
  • 250 ml wijn rood
  • 1 l vleesfond
  • 400 g tomatenblokjes
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 tenen knoflook schoongemaakt
  • 500 g prei stukken van ± 5 cm
  • 1 tl karwijzaad
  • 2 el boter
  • 1 citroen bio, rasp
  • 4 el bladselderij fijngesneden

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Dep het vlees droog met keukenpapier en bestrooi met zout, peper en bloem. Klop de overtollige bloem eraf. Verhit de olie in een koekenpan met dikke bodem en braad het vlees rondom goudbruin aan. Leg de ossenstaart in een ovenschaal. Blus de koekenpan af met de wijn, voeg de vleesfond, tomaat, laurier en knoflook toe en breng op smaak met zout en peper. Breng het aan de kook en schenk over de ossenstaart. Dek de schaal goed af met aluminiumfolie en zet in de oven. Stoof in 4½ uur gaar. Controleer na 2 uur of er nog voldoende vocht in zit en voeg anders een beetje water toe.
  • Kook de prei in ruim water met zout in ± 10 min. gaar. Giet het kookvocht af en schep de boeter en het karwijzaad erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Schep het vlees met de jus in een diep bord en bestrooi met wat citroensap. Schep de prei ernaast. Strooi de bladselderij erover. Lekker met aardappelpuree met tuinkruiden.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Recept: Yolanda van der Jagt. Fotografie: Eric van Lokven
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!