Haan in ’t pannetje

Haan in ’t pannetje

aantal 4 | hoofdgerecht | pasen, voorjaar | frans |
Haantjes staan in ons land zeldzaam op het menu. Over het algemeen worden alleen kippen grootgebracht tot legkip of vleeskip. De hanen niet. Behalve bij biologische boerderij de Lankerenhof. Daar zijn ze letterlijk ‘haantje de voorste’. Breng een ode aan de haan met dit recept van Mister Kitchen. 
Kooktijd1 hour 40 minutes

Ingrediënten

  • 2 haantjes
  • 2 el olie
  • 30 g koude boter
  • 2 middelgrote wortels in halve plakjes
  • 1 venkel in blokjes van 1×1 cm
  • 2 stengels bleekselderij in boogjes
  • 2 tenen knoflook fijngesneden
  • 2 sjalotten fijngesneden
  • 3 takjes tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 el mosterd
  • 2 el tomatenpuree
  • 150 ml rode wijn
  • 150 ml rode port
  • 500 ml kippenbouillon
  • 1 lima- of boterbonen blik à 400 g,uitgelekt
  • 50 g parmaham plakken in stukjes gescheurd
  • 2 el peterselie gehakt
  • evt. ook nodig: kernthermometer

Instructies

  • Dep de haan droog en bestrooi hem vanbinnen en vanbuiten met zout en peper. Verhit de olijfolie en 20 g van de boter in een braadpan met dikke bodem en braad de haantjes hierin rondom bruin. Neem ze uit de pan.
  • Zet het vuur middelhoog en bak in het bakvet de wortel, venkel, bleekselderij, knoflook en sjalot zachtjes 5-8 min. Voeg de tijm, laurier, mosterd en tomatenpuree toe. Schenk de wijn en port erbij, roer goed door en voeg de hanen weer toe. Doe de kippenbouillon erbij, breng het geheel tegen de kook aan en laat 1 uur zachtjes stoven.
  • Keer de haan driemaal tijdens het stoven. Check de gaarheid met een kernthermometer: steek hiermee in het dikste stuk vlees (dijbeen), maar niet tot op het bot: de temperatuur moet 72°C zijn. Of steek met een satéprikker in het dikste deel van het dijbeen, als er helder vocht uitkomt, is het vlees gaar. Haal de haan uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie.
  • Giet de groenten door een zeef en vang het stoofvocht op in een steelpan. Doe de bonen en groenten terug in de pan en verwarm zachtjes. Laat het vocht in de steelpan 10-15 min. inkoken en breng evt. op smaak met zout en peper.
  • Zet het vuur uit en klop met een garde 10 g koude boter door het stoofvocht. Roer wat van de saus door het bonen-groentemengsel en schep de parmaham erdoor. Bestrooi met peterselie en serveer met de rest van de saus en de haantjes.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Productie: Mister Kitchen. Fotografie: Ernie Enkelaar. Styling: Cyn Ferdinandus. Bewerking: Trudelies Schouten
 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!