aantal 4 |
hoofdgerecht |
|
frans |
Janneke is dol op de Franse keuken. Daarom laat ze deze maand haar licht schijnen op bekende regionale gerechten. Uit de Provence komen deze lamsbrochettes met knapperige tomatentaartjes.
Ingrediënten
- 6 tenen knoflook fijngesneden
- 1-2 takjes rozemarijn alleen naaldjes
- 8 el olijfolie
- 600 g lamsfilet in blokjes
- 4 plakjes roomboterbladerdeeg 320 g, diepvries, ontdooid
- 300 g troskerstomaatjes
- 200 g couscous
- 400 ml kippenbouillon verwarmd
- 2 courgettes in kleine blokjes
- 1 bosje peterselie plat, fijngesneden
- 1 citroen in partjes
- ook nodig: 8 satéprikkers 4 taartvormpjes van 10 cm Ø, ingevet
Instructies
- Doe 3 tenen knoflook, rozemarijn, 3 el olijfolie, zout en peper naar smaak en de lamsfilet in een stevige (diepvries)zak. Sluit de zak, meng goed en laat 1 uur in de koelkast marineren.
- Verwarm de oven voor op 200ºC. Bekleed de taartvormpjes met het deeg. Prik de bodem en de zijkanten met een vork in. Verdeel 1 teen knoflook over de deegbodems. Zet er de tomaatjes op. Besprenkel ze met 1 el olijfolie en bestrooi met zeezout naar smaak. Bak de tartelettes in de oven in 20-25 min. goudbruin en gaar. Rijg het lamsvlees aan spiesen.
- Strooi de couscous in een schaal. Schenk er de bouillon op en laat de couscous wellen. Verhit intussen in een koekenpan 2 el olijfolie. Bak de lamsspiesen in 6 min. rondom bruin en vanbinnen rosé.
- Verhit in een hapjespan de resterende 2 el olijfolie en bak hierin de resterende 2 tenen knoflook 1 min. Schep de courgette erdoor en bak in 2 min. beetgaar. Roer de couscous met een vork los en schep door de courgette. Voeg de peterselie en zout en peper naar smaak toe.
- Leg de tomatentartelettes en de lamsspiesen op 4 borden. Geef de couscous en de partjes citroen er apart erbij.
Voedingswaarde
Recept, styling en bereiding: Janneke Philippi. Fotografie: Serge Philippi
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!