Gevulde slow roasted witte uien met tuinboontjes

Gevulde slow roasted witte uien met tuinboontjes

aantal 4 | hoofdgerecht | weekend | hollands |
Help! Een waar uienoverschot treft Nederland. Omdat de oogst zo goed was zaten Nederlandse boeren met een overschot. Wat ze niet kwijtraakten, werd verspreid over het land of ging – hoe jammer ook – naar de afvalberg. Terwijl je zoveel lekkers kunt maken met uien!
Kooktijd45 minutes
Oven1 hour
Totale tijd1 hour 45 minutes

Ingrediënten

  • 8 middelgrote uien witte, gepeld
  • 4 el sherryazijn
  • 200 ml olijfolie
  • 5 teentjes knoflook waarvan 4 ongepeld
  • 150 g tuinboontjes diepvries
  • el tijmblaadjes vers
  • 1 el citroenrasp
  • 4 el crème fraîche dikke, boeren
  • 5 el boter
  • ½ el tijmhoning
  • sap 1 citroen
  • paar flinters Parmezaan of pecorinokaas

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180ºC. Snijd op 1/3 van de bovenkant van de uien een kapje eraf. Snijd van de onderkanten ook een plakje zodat de uien blijven staan. Doe de uien en kapjes in een ovenschaal, besprenkel met de azijn en een paar eetlepels water en dek af met aluminiumfolie.
  • Doe 100 ml van de olijfolie in een klein hoog ovenschaaltje en doe de 4 ongepelde teentjes knoflook erin. Zet de uien in de oven en bak ze ± 1 uur tot ze zacht zijn. Zet na 30 min. de knoflookteentjes in de oven en bak ze ± 30 min. of tot ze zacht zijn.
  • Blancheer intussen de tuinboontjes 2-3 min. in kokend water. Spoel ze koud onder stromend water en dubbeldop ze: wip het grijze velletje tussen duim en wijsvinger eraf, zodat je het groene boontje overhoudt. Hak de boontjes grof.
  • Neem de uien uit de oven, hol ze uit en bewaar het uitgeschepte vruchtvlees. Laat de uitgeholde uien en kapjes afkoelen.
  • Verhit op heel laag vuur de rest van de olie, voeg de tuinboontjes met de helft van de tijm, het citroenrasp, het gepelde, uitgeperste teentje knoflook en zout en peper toe en konfijt (op hele lage temperatuur garen) deze enkele minuten.
  • Knijp de andere knoflookteentjes uit de velletjes, doe ze bij het uitgeschepte uienvruchtvlees en pureer alles heel glad samen met de crème fraîche, zout en peper.
  • Vul de uien met elk een lepel knoflook-uiencrème en wat van het tuinbonenmengsel. Zet de uien 5 min. terug in de warme oven.
  • Laat de boter op laag vuur smelten, voeg de honing, citroensap, rest van de tijm en zout en peper toe. Mix met de staafmixer tot een schuimige saus.
  • Leg op elk bord twee uien, druppel de saus eromheen en garneer met de rest van het tuinboontjesmengsel en flinters oude Parmezaan of pecorino.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Productie en receptuur: Merijn Tol. Fotografie: Harold Pereira. Styling: Cyn Ferdinandus. Bereiding: Bart Stuart 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!