Bourride met zalm, garnalen en kervel

Bourride met zalm, garnalen en kervel

aantal 4 | hoofdgerecht | doordeweeks, weekend, zomer | frans |
Naast bouillabaisse kent de Franse keuken nog meer heerlijke vissoepen. Zoals deze bourride: delicate vissoep gebonden met citroen-aïoli voor fluwelige romigheid.
Kooktijd45 minutes

Ingrediënten

  • 3 el olijfolie
  • 4 tenen knoflook fijngesneden
  • 1 prei witte deel in ringen
  • 1 ui grof gesneden
  • 2 tomaten zonder zaadlijsten in stukjes
  • 1 laurierblaadje
  • 200 ml droge witte wijn
  • 1 l visbouillon
  • 1 buisje 0,05 g of flinke pluk saffraan
  • 1 venkelknol in mini-stukjes
  • 1 dikke wortel in stukken
  • 2 vastkokende grote aardappels in blokjes
  • 400 g zalmfilet in grove stukken
  • 8 rauwe grote garnalen
  • 4 el kervel grof gesneden
  • 1 klein zuurdesemstokbrood

aïoli

  • 1 ei kamertemperatuur
  • ½ citroen sap
  • 225 ml olijfolie extra vierge

Instructies

  • Verwarm de olijfolie in een soeppan. Bak 2 tenen knoflook zachtjes 1 min. Voeg de prei, ui, tomaat en laurier toe en bak zachtjes ± 10 min. Zet het vuur hoger, voeg de wijn toe en laat tot de helft inkoken. Voeg de bouillon en saffraan toe en laat de soep 15 min. zachtjes koken.
  • Pureer intussen voor de citroenaïoli in een maatbeker de rest van de knoflook met het ei, citroensap en een snuf zout. Voeg voorzichtig de olijfolie toe, zet de staafmixer weer in de beker, zet hem aan en trek de mixer heel langzaam omhoog. Zo ontstaat een gladde, lobbige mayonaise.
  • Schenk de bouillon door een fijne zeef in een schone pan. Breng aan de kook. Voeg de venkel, wortel en aardappel toe en kook op laag vuur in 5-6 min. bijna gaar. Voeg de zalm en garnalen toe en kook de soep nog 4 min.
  • Verdeel de vis en groente over 4 diepe borden. Roer 3 flinke eetlepels aïoli met een scheut bouillon glad en schenk dit langzaam en kloppend met een garde in de soep.
  • Verwarm de soep nog 3-4 min. zachtjes, zonder te koken, tot hij iets gebonden is. Schep de soep in de borden. Bestrooi met de kervel en geef de aïoli en het stokbrood erbij.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Recepten, styling en bereiding: Janneke Philippi. fotografie: Serge Philippi. Bewerking: Trudelies Schouten
 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!