Paddenstoelenburgers met bulgur

Paddenstoelenburgers met bulgur

vegetarisch
aantal 2 | hoofdgerecht | doordeweeks, weekend | mediterraans |
In deze burgers gaat naast bulgur en verse kruiden ook heel veel paddenstoelen. Tip: drink bij deze paddenstoelenburgers een heerlijke droge witte rhônewijn. De nootachtige tonen passen perfect bij de aardse smaak van de paddenstoelen.
Ook in salades is bulgur heel lekker. Probeer deze salade met aubergine, bulgur en walnoten
Voorbereiding30 minutes
Kooktijd20 minutes
Koelen20 minutes
Totale tijd50 minutes

Ingrediënten

  • 75 g bulgur
  • 25 g eekhoorntjesbrood porcini, gedroogd
  • 10 g boter
  • 2 el milde olijfolie
  • 1 ui fijngesneden
  • 6 takjes verse tijm blaadjes afgeplukt + extra voor erover
  • 200 g gemengde paddenstoelen bijv. kastanjechampignons en oesterzwammen
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 5 el droge vermout
  • 1 ei losgeroerd
  • ook nodig: bakring van 7 cm Ø, ingevet

dressing

  • 100 ml crème fraîche
  • 2 tl mierikswortel potje
  • 3 el bladpeterselie fijngesneden
  • kneepje citroensap

Instructies

  • Doe de bulgur in een grote kom en overgiet met zoveel kokendheet water dat dit tot 1 cm boven de korrels reikt of volg de aanwijzingen op de verpakking. Voeg zout en peper toe en laat afgedekt met plasticfolie ± 20 min. wellen, of tot de korrels zacht zijn.
  • Verwijder de folie en laat afkoelen. Giet intussen zoveel kokendheet water over de gedroogde paddenstoelen dat ze nét onderstaan en laat ± 15 min. wellen. Laat uitlekken, vang het weekvocht op en snijd de geweekte én verse paddenstoelen klein.
  • Verhit de boter en olijfolie in een koekenpan op matig vuur en bak de ui met de tijm ± 5 min. Voeg alle paddenstoelen en de knoflook toe en bak ze 4-5 min. tot de paddenstoelen licht kleuren. Strooi er zout en peper over, schenk de vermout en het weekvocht van de paddenstoelen erbij en laat op hoog vuur verdampen.
  • Schep het paddenstoelenmengsel door de bulgur en laat afkoelen. Schep het ei erdoor. Zet 20 min. in de koelkast om op te stijven.
  • Verwarm de oven voor op 200ºC. Vet een bakplaat licht in met olie. Zet een bakring op de bakplaat, vul met het paddenstoelenmengsel en druk goed aan. Trek de bakring voorzichtig los (houd de vulling zo nodig tegen). Maak zo vier bulgur-paddenstoelenburgers. Leg hierop takjes tijm en sprenkel wat olie erover. Bak ze in 15-20 min. goudbruin.
  • Roer intussen in een kom de crème fraîche los met de mierikswortel, peterselie en wat zout en peper. Voeg citroensap naar smaak toe. Serveer de burgers met de dressing en geef er groenten van het seizoen bij.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Recepten: Marina Filippeli. Fotografie: Dan Jones. Styling: Jenny Iggleden. Bereiding: Rosie Ramsden. Bewerking: Trudelies Schouten
 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!