klassieke chocolademousse met pure chocolade

klassieke chocolademousse met pure chocolade
Getty Images

Klassiekers zijn er om op terug te vallen. Ze hoeven niet altijd vernieuwend, spannend of spectaculair te zijn; als een gerecht écht goed is, verdient het een vaste plek op onze (kerst)tafel. Chocolademousse is gewoon alles wat we verlangen van een dessert.

Gebruik voor deze chocolademousse een chocoladereep met een hoog cacaogehalte, het liefst van zo’n 55-60 procent. Je kan natuurlijk voor een nog puurdere reep gaan, alleen wordt de mousse dan logischerwijs iets bitterder en steviger. Voeg dan wat extra suiker toe.

Wil je toch variëren met deze klassieke chocolademousse, speel dan eens met aparte smaken. Infuseer de slagroom eens met lavendel of earl grey-thee, of strooi wat roze peper of zwarte chilivlokken (isot biber) bovenop de chocolademousse. En vergeet de zoutvlokken niet, inmiddels net zo klassiek als dit dessert, maar dat maakt het niet minder lekker.

Klassieke chocolademousse

aantal 10 | nagerecht | feestdagen, feestelijk, kerst, valentijn | |

Klassieke chocolademousse als toetje is altijd een goed idee. Dit recept gebruikt pure chocolade van Fairtrade en slagroom. Zo is -ie het allerlekkerst!

Kooktijd:40

Opstijven3

Totale tijd:3 40

Ingrediënten

  • 4 eieren, op kamer temperatuur, gesplitst
  • 3 el bruine basterdsuiker
  • 200 g pure chocolade , FairTrade, in stukjes
  • 300 ml slagroom
  • 250 g frambozen
  • poedersuiker, voor de garnering

Instructies

  1. Klop de eiwitten bijna stijf. Voeg de bruine suiker beetje bij beetje toe en klop tot de suiker is opgelost en de eiwitten stijve pieken vormen.
  2. Smelt de chocolade van het vuur af au bain-marie (in een kom boven een pan kokend water, het water mag de kom niet raken!).
  3. Verwarm ± 50 ml slagroom heel licht en klop het met een garde door de eierdooiers. Klop dit samen door de gesmolten chocolade tot het net goed gemengd is.
  4. Klop de rest van de slagroom bijna stijf in een grote kom. Spatel eerst de slagroom voorzichtig door het chocolademengsel en dan de eiwitten. Roer niet te lang door. Schep in een mooie schaal, soepterrine of grote glazen coupe (voor veel mensen) of laat in de kom (voor eenpersoons porties). Zet zeker 3 uur in de koelkast om op te stijven.

Voedingswaarde

* In dit gerecht gaan rauwe eieren. Zorg 
voor kakelverse eieren en serveer het gerecht niet aan mensen uit de risicogroepen (ouderen, zieken, kleine kinderen en zwangere vrouwen).

Recept: Yvette van Boven. Fotografie: Eric van Lokven, Oof Verschuren. Bereiding: Bart Stuart. Styling: Desiree van Dijk. Productie: Ellen van Mol

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Serveer ook eens dit visgerecht van Yvette van Boven: sticky zalmfilet met bloemkool-kokoscrème