aantal 6 |
lunchgerecht |
pasen |
frans |
Wil je eens echt uitpakken, maak dan zelf een ham. En die is nog lekkerder in combinatie met frisse kruidencréme. We hebben nog veel meer heerlijk broodbeleg!
Ingrediënten
- 1½ el venkelzaad of karwijzaad
- 1 tl zeezout grof
- 3 peperoncini gedroogde chilipepertjes
- 1 beenham* rauw, à 550-600 g, op kamertemperatuur
- 3 el olijfolie
- 1 augurk zoetzuur, in blokjes
- 1 sjalot fijngesneden
- 2 tl kappertjes potje
- 2 el kruiden vers, fijngehakt, bijv. bieslook, kervel en peterselie
- 3 el yoghurtmayonaise
- 3 el room zuur
- 1 zuurdesembrood klein
Instructies
- Stamp in een vijzel** het venkelzaad met het zeezout en de peperonicini klein. Dep de beenham droog met keukenpapier en wrijf hem in met de venkelrub. Marineer het vlees afgedekt 1 dag in de koelkast.
- Verhit de olijfolie in een braadpan. Bak de beenham snel aan alle kanten bruin aan. Draai het vuur laag en braad het vlees in 40-45 min. bruin en gaar.
- Meng intussen de augurk, sjalot, kappertjes en de kruiden met de mayonaise en de zure room. Voeg zout en peper naar smaak toe.
- Neem het vlees uit de pan en laat onder aluminiumfolie rusten en afkoelen tot kamertemperatuur. Bewaar de beenham verpakt in aluminiumfolie in de koelkast.
- Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Snijd de beenham in dunne plakjes en leg ze op een schaal. Geef de kruidencrème in een schaaltje erbij samen met knapperig zuurdesembrood.
Voedingswaarde
* Te koop bij goed gesorteerde supermarkten. Je kunt het jezelf ook makkelijk maken en lekkere beenham in plakjes van een goede slager nemen.
** Geen vijzel? Maal het venkelzaad, het zeezout en de peperoncini kort met een staafmixer.
Recept en bereiding: Janneke Philippi. Fotografie: Serge Phillippi. Styling: Jet Krings en Janneke Phillippi
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!