het recept voor perfecte cheesecake + tips

het recept voor perfecte cheesecake + tips

Cheesecake… daar hebben we altijd zin in. En met dit basisrecept kan er ook nog eens niks mis gaan. Sterker nog: je hebt hét recept in handen voor de perfecte cheesecake. Natuurlijk geven we je ook nog fijne tips & tricks.

Basisrecept cheesecake

aantal | zoet | kerst, pasen | amerikaans |
Met deze basis kun je helemaal losgaan. Swirl eens zelfgemaakte jam door het cheesecakemengsel of maak een topping van seizoensfruit en specerijen.
Oven2 hours

Ingrediënten

koekjesbodem

  • 80 g boter gesmolten
  • 200 g koekjes fijngemalen (bijv. digestives, biscuitjes of bastognes)

vulling

  • 900 g roomkaas vers
  • 1 vanillepeul
  • 115 g room zuur
  • 250 g suiker
  • 5 eieren
  • 30 g bloem gezeefd
  • ook nodig: een dichte vorm (taartpan of tarte tatinvorm) van 24 cm, ingevet, de bodem bekleed met een passend op maat geknipt stuk bakpapier

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 130°C.
  • Maak de bodem van koekjes en boter en druk het mengsel gelijkmatig uit in de vorm. Maak het cheesecakemengsel en schenk in de vorm. Bak de cheesecake in het midden van de oven in 1½-2 uur gaar. In het midden mag hij nog wat wiebelen, dat stijft in de koelkast nog meer op.
  • Laat de cheesecake afkoelen tot kamertemperatuur, dek hem af met aluminiumfolie en zet hem een nacht in de koelkast. Versier hem de volgende dag met de door jou gekozen topping.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Basisrecept en tekst: Rudolph van Veen. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Jan Willem van Riel. Receptvariaties: Janneke Philippi. Bereiding: Eke Mariën. Productie: Trudelies Schouten
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

5x tips voor de perfecte cheesecake

  1. Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Je roert de roomkaas dan makkelijk glad en meng je zo heel gelijkmatig met de rest. Zeef de bloem door een fijne zeef.
  2. Vet de vorm dun in en leg er op maat geknipt bakpapier in (dat zorgt ervoor dat je na het bakken en koelen de taart goed uit de vorm krijgt). Smelt de boter in een steelpan tot net gesmolten. Verkruimel de koekjes en meng met de boter. Verdeel het koekjesmengsel over de bodem van een ingevette vorm en druk het met de bolle kant van een lepel goed aan.
  3. Snijd het vanillestokje met een scherp mes over de lengte open en schraap er dan zoveel mogelijk merg uit.
  4. Klop eerst de roomkaas in een ruime kom helemaal glad voordat je de andere ingrediënten toevoegt. Voeg de suiker, zure room, het vanillemerg, de eieren en bloem toe en klop tot een glad mengsel.
  5. Giet het mengsel in de vorm op de koekjesbodem. Zet de vorm één richel onder het midden in de oven en bak low & slow in 1½-2 uur gaar. De cheesecake is dan in het midden nog wat wiebelig maar stijft door het afkoelen en een nacht in de koelkast nog verder op.

Probeer ook eens deze ‘raw’ cheesecake met abrikozen.