Keulschen pot

Keulschen pot

aantal 6 | hoofdgerecht | winter | |
In Bezeten van eten (delicious. van februari) brengt Robert Kranenborg een ode aan de koe. Wij spraken hem en kregen onderstaand recept voor Keulschen Pot.
Robert: ‘De incourante delen van de koe, zoals onder andere de wang, staart en het sukadestuk, zijn de mooiste delen van de koe. Stoofvlees, echt kauwvlees, maar met geweldig veel smaak en textuur. Perfect om te stoven, je kunt er allerlei heerlijke smaken aan toe voegen: groenten, kruiden. Gebruik een snelkookpan. Die is onmisbaar en helemaal van deze tijd.’
Natuurlijk hebben we direct een recept gevraagd (en gekregen!). Hieronder zie je het recept van Keulschen pot, een verrukkelijk gerecht met een van de incourante delen van de koe. Try this at home!

Ingrediënten

  • 1 kg rundvlees ribstuk, muis, sucade of bloemstuk, op kamertemperatuur
  • 2 ui gesnipperd
  • 35 g boter blokjes
  • 15 g bloem
  • 500 g kalfsjus
  • dille naar smaak
  • gember naar smaak
  • foelie naar smaak
  • zout naar smaak
  • 1 koffielepel peper gekneusd

Instructies

  • Maak het vlees schoon en snij het in blokjes van 3 bij 3 cm (zo’n 40 gram per stuk).
  • Verwarm een cocotte en smelt een kwart van de boter in de pan. Voeg de ui toe en fruit in ongeveer 5 minuten. Schep de ui uit de pan en houd apart.
  • Smelt de rest van de boter en laat het bruin worden. Voeg nu (in delen) het vlees toe. Laat dit 6 minuten bakken op matig vuur. Voeg vervolgens de ui en bloem toe en laat het even garen. Voeg vervolgens al roerende de kalfsjus toe aan het vlees. Roer alles goed door en doe alles over in een snelkookpan. Voeg nu de kruiden en specerijen toe in de snelkookpan. Draai de deksel op de snelkookpan en laat de pan op druk komen. Laat het geheel op laag vuur in 35 minuten gaar worden.
  • Zet de pan na 35 minuten onder koude kraan om de druk terug te brengen en verwijder de kruiden en specerijen. Proef het vlees en breng eventueel op smaak met zout en versgemalen peper.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Robert Kranenborg (63) kookte 6 Michelin-sterren bij elkaar in 5 restaurants, startte daarna een succesvol consultancy bedrijf en is sinds drie jaar ook te zien in tv-programma’s als Over de Kook en Topchef en DWDD.

Fotografie: Rogier Veldman
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!