aantal 4 |
hoofdgerecht |
doordeweeks |
|
Zalm is op zichzelf al heel lekker, maar hij krijgt helemaal een bijzondere smaak met deze romige zuurkoolkorst en pittige oude kaas. Om over de kappertjessaus nog maar te zwijgen…Ook lekker: freekeh en zalm met honing-paprikaglazuur.
Ingrediënten
- 500 g zalmfilet zonder vel, in 4 stukken
- 2 el olijfolie
laurier-zuurkoolkorst
- 200 g zuurkool evt. afgespoeld en uitgelekt
- ½ teen knoflook fijngesneden
- 1 sjalot fijngesneden
- 40 g oude kaas geraspt
- 1 el roomkaas
- ¼ – ½ tl laurier gemalen
- 2 el paneermeel
- ook nodig: ovenschaal ingevet
olijfolie-kappertjessaus
- 40 ml olijfolie extra virgine
- ½ teen knoflook
- 30 g kappertjes goed afgespoeld en drooggedept
- 6 el port zoete witte
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200°C. Meng alle ingrediënten voor de korst met uitzondering van het paneermeel goed door elkaar. Kruid de stukken zalm met zout en peper en leg ze in de ovenschaal. Verdeel de zuurkool erover. Bestrooi de zuurkool met paneermeel. Bak de zalm 15-18 min. in de oven totdat het korstje knapperig is en de zalm net gaar.
- Verwarm intussen voor de saus de olijfolie op het laagste vuur met de knoflook. Laat de knoflook niet bruin worden. Voeg de kappertjes, port en een flinke snuf peper toe en laat heel zachtjes enkele min. bruisen. Laat iets afkoelen.
- Neem de zalm uit de oven, leg op de borden en schep de saus rondom de zalm. Lekker met een smeuïge aardappelpuree met bijv. pastinaak erdoor.
Voedingswaarde
Recepten: Kirsten Eckhart. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Jet Krings. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. Productie: Trudelies van Schouten
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!