aantal 4 |
hoofdgerecht |
doordeweeks |
hollands |
Stamppot eens anders en maak Janneke’s lentestamp met waterkers, een sappig kalfsworstje en roomjus met venkel. Janneke: ‘Waterkers is lekker pittig. Ik ben er dol op, maar de kinderen vinden het te scherp. Door hun porties puree schep ik toefjes veldsla of een restje grof gesneden kropsla en soms nog wat doperwten.’
Ingrediënten
- 1¼ kg aardappels kruimig, geschild, in stukken
- 2 el olijfolie
- 4 kalfsbraadworsten
- 2 tl venkelzaad
- 50 ml witte wijn droog
- 100 ml kalfs- of runderfond
- 200 g crème fraîche
- 1 rode ui fijngesneden
- 300 g waterkers harde steeltjes verwijderd en evt. grof gesneden
Instructies
- Kook de aardappels in een laagje water met zout afgedekt in 20-25 min. op laagste vuur gaar.
- Verhit in een koekenpan de olijfolie. Bak de worsten in 15 min. bruin en gaar. Neem de worsten uit de pan en houd ze onder een deksel warm. Bak het venkelzaad 1 min. in het bakvet. Schenk de wijn in de pan en roer de aanbaksels met een spatel los. Voeg de fond toe en laat tot de helft inkoken. Roer 1 el crème fraîche door de jus en breng op smaak met zout en peper. Leg de worsten terug in de pan en houd op laag vuur warm. Giet de aardappels af en vang een kop kookvocht op. Stamp de aardappel met de rest van de crème fraiche en een flinke scheut kookvocht to een smeuïge stamppot. Schep er waterkers, ui en zout en peper naar smaak door.
- Verdeel de stamppot over 4 borden. Leg er een kalfsbraadworst op en schep de roomjus erover.
Voedingswaarde
Recept, styling en bereiding: Janneke Philippi. Fotografie: Serge Philippi
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!