aantal 4 |
hoofdgerecht |
winter |
|
Deze bonenstoof is niet alleen heel lekker, maar peulvruchten zijn goede vleesvervangers, ze belasten onze planeet veel minder en barsten bijna uit hun jas van gezondheid. Begin ruim van tevoren aan dit gerecht, dan treken de smaken goed in de kool.
Ingrediënten
- 1 ui fijngesneden
- 2 tenen knoflook fijngesneden
- 1 koolraap in blokjes
- 2 blaadjes laurier
- 3 el olijfolie
- 1 l kippenbouillon
- 800 g zwarte pronkbonen geweekt en gekookt
- sesam-crispbrood of ander knapperig brood
rodekoolsalade
- 1 el honing
- 4 el appel ciderazijn
- 2 el olijfolie
- 200 g rode kool ragfijn gesneden
- evt. nodig: mandoline
karwijballetjes
- 250 g half-om-half-gehakt
- 2 tl karwijzaad gekneusd
- 10 g paneermeel
- 2 takjes dille vers, fijngesneden
- 2 el olijfolie
Instructies
- Meng voor de rodekoolsalade de honing met de azijn en olie. Meng de marinade met de rodekool, breng op smaak met peper en zout en zet afgedekt minimaal 2 uur in de koelkast zodat de kool zachter wordt.
- Bak de ui, knoflook, koolraap en laurierbladeren in de olijfolie in een ruime pan met dikke bodem 8-10 min. totdat alles net kleurt. Voeg de bouillon toe en laat 30 min. sudderen tot de koolraap gaar is. Giet de bouillon door een zeef in een kom en bewaar de vaste delen. Verwijder de laurier. Pureer 600 g van de pronkbonen. Zet de bonenpuree weer op laag vuur en voeg de koolraap, de bouillon en de rest van de nog hele bonen toe. Laat nog ± 5 min. sudderen en breng op smaak met zout en peper.
- Meng intussen voor de karwijballetjes in een kom alle ingrediënten behalve de olie met ½ tl zout en een flinke draai versgemalen zwarte peper door elkaar. Vorm er balletjes ter grootte van een stuiter van en bak ze in 15-20 min. gaar in wat olijfolie.
- Serveer de stoof met de rode kool en gehaktballetjes. Geef de sesamcrisp erbij.
Voedingswaarde
Recept: Mister Kitchen. Fotografie: Ernie Enkelaar. Styling: Cyn Ferdinandus
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!