Gevuld speculaas om zelf te maken

Gevuld speculaas om zelf te maken

aantal 30 | koek | sinterklaas, winter | nederlands |
Op verzoek van velen. Om familie en vrienden dit weekend mee te verwennen. En niet in de laatste plaats omdat we het zelf ook zo graag snoepen: het recept voor het onweerstaanbare gevulde speculaas van onze culinair redacteur Trudelies Schouten. Begin minstens een dag eerder, zodat het deeg kan rusten en zijn speculaasaroma goed ontwikkelt.
Voorbereiding1 hour
Oven30 minutes
Totale tijd1 hour 30 minutes

Ingrediënten

voor het speculaasdeeg

  • 500 g bakmeel zelfrijzend
  • 250 g basterdsuiker donkerbruin
  • 1/2 tl zout
  • 5 el speculaaskruiden
  • 350 g roomboter of margarine koud
  • 2 el melk eventueel

spijsvulling

  • 600 g amandelspijs
  • 2 el citroensap
  • 4 el koffieroom
  • 2 eieren losgeklopt

garnering

  • 50 g amandelen blank

Instructies

Speculaasdeeg

  • Meng in een kom het zelfrijzend bakmeel, basterdsuiker, zout en de speculaaskruiden. Snijd de roomboter in kleine stukjes en meng door de bloem. Wrijf met de vingers van één hand het mengsel tot fijne kruimels. Kneed alles met koele hand snel tot een samenhangend en soepel deeg. Voeg als het deeg iets te droog is 1-3 el melk toe. Vorm het deeg tot een bal en verpak deze strak in plasticfolie. Laat het deeg minstens 1 dag, liever 2-3 dagen, in de koelkast rusten zodat de speculaassmaak zich goed kan ontwikkelen.

Deeg uitrollen

  • Verwarm de oven voor op 175°C. Beleg een bakplaat met bakpapier. Bestuif een werkvlak dun met bloem. Verdeel het speculaasdeeg in 2 stukken, een net iets groter dan de andere. Rol beide stukken deeg uit tot rechthoekige lappen van ± 20 x 30 cm op het met bloem bestoven werkvlak, ééntje net iets groter. Rol de kleinste deeglap over de deegroller en leg hem op het bakpapier.

Vulling

  • Prak de amandelspijs in een grote kom los en meng er het citroensap, de koffieroom en 2/3 van de losgeklopte eieren door. Verdeel de vulling gelijkmatig over het deeg op het bakpapier, houd hierbij 1 cm van de rand vrij. Dek de vulling af met de tweede deeglap en druk de randen tussen duim en wijsvinger tot een schulprand dicht.

Bakken

  • Maak een ruitpatroon door met een scherp mes de speculaas 1 mm in te snijden. Leg in elk vakje één amandel en druk ze iets in. Bestrijk de bovenkant van de gevulde speculaas met de rest van het ei. Bak de speculaas in het midden van de oven 25-30 min. Laat de speculaas op de bakplaat, uit de oven afkoelen.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Receptuur: Trudelies Schouten. Styling: Anja Ditzel. Bereiding: Korrie Brandt. Fotografie: Otto Polman
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!