aantal 10 |
|
weekend |
|
Dit is er een voor de gevorderde kok: leuk om te maken, maar een waarschuwing is op z’n plaats. De karamel wordt gloeiend heet en dus mag je nooit-en-te-nimmer de suiker aanraken! Het is ook wel een spannend gerecht: het ene moment heb je kokende suiker, na de toevoeging van het natriumbicarbonaat heb je een pan goudgele honeycomb. En vergeet de suikerthermometer eerst niet aan te schaffen! Alleen met deze thermometer meet je de exacte temperatuur van de karamel.
Ingrediënten
- 1 tl natriumbicarbonaat* à 8 g
- 250 g suiker fijn
- 2 el honing vloeibaar
Instructies
- Bekleed een bakplaat van ± 25 x 35 cm met bakpapier. Zorg dat je alles in de juiste hoeveelheid klaar hebt staan! Als de suiker op temperatuur is (dit meet je met een suikerthermometer), moet je heel snel te werk gaan.
- Doe de suiker en honing met 50 ml water in een middelgrote, diepe pan met dikke bodem. Mix het door elkaar en verwarm het mengsel tot exact 150°C (hier komt dus de suikerthermometer om de hoek kijken).
- Draai, zodra het karamel-mengsel op temperatuur is, het vuur uit en klop er heel snel het natriumbicarbonaat door. Het begint meteen te schuimen, maar wees gerust: dat is normaal.
- Schenk het mengsel voorzichtig op de beklede bakplaat en kantel ‘m rustig heen en weer om het mengsel goed uit te laten vloeien (wees ook nu heel voorzichtig en zorg dat je de gloeiend hete karamel niet aanraakt). Laat afkoelen en breek de koek in stukjes.
Voedingswaarde
* Verkrijgbaar bij de betere kookwinkel of via debakwinkel.nl.
Recept: DELICIOUS.MAGAZINE
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!