In klassieke tiramisù gaan echte Italiaanse savoiardi, die superlekkere, iets dikkere lange vingers. Je kunt ze kant-en-klaar kopen of – nóg leuker – zelf bakken! Met Rutgers recept gaat dat zeker lukken.
Rutger maakt van deze lange vingers verrukkelijke limoncello tiramisu!
Het recept
Tips & tricks
Houd het luchtig
Spatel de eidooiers en het bloemmengsel heel voorzichtig door het opgeklopte eiwit, zo behoud je de luchtigheid die zorgt voor de lekkere structuur van lange vingers.
Maak een taartrand
In plaats van losse lange vingers kun je van dit beslag ook een taartbodem of -rand maken. Spuit het beslag dan direct op de bakplaat in de juiste vorm. Bak de bodem in z’n geheel, zo heb je een basis om een taart op te bouwen of af te werken. Bak een taartrand – voor een charlotte bijvoorbeeld – net iets korter af, zodat de dan aan elkaar gebakken lange vingers nog iets zacht zijn. Op die manier kun je deze baan van lange vingers nog iets buigen en als buitenkant van een taart gebruiken.
Van tiramisu tot cheesecake
Lange vingers zijn perfect voor je zelfgemaakte tiramisù, als bodem voor cheesecake, in een (mini)trifle of om een charlotte mee af te werken. Lange vingers zijn redelijk droog en daarom ideaal om in een vloeistof te drenken, zoals in sterke koffie voor een tiramisù.
Luchtdicht bewaren
Bewaar lange vingers luchtdicht verpakt op kamertemperatuur. Zijn ze na verloop van tijd zacht geworden? Geen probleem! Ze zijn nog prima voor in tiramisù of trifle.
Tekst & recept: Rutger van den Broek. Fotografie: Harold Pereira