delicious.friend Eke Mariën: ‘ In m’n vorige blog schreef ik dat je beter niet dagelijks vleesvervangers kunt eten. Ook al voorzien ze in alle voedingsstoffen die we nodig hebben uit echt vlees, ze zitten ook vol met ongewenste toevoegingen zoals zout, smaakversterkers en andere E-nummers.’
De kunst bij het langzaam afbouwen van je vleesconsumptie is kiezen voor een meer gevarieerd dieet waarin groenten de hoofdrol spelen en waarbij je kaas, eieren, paddenstoelen, noten en peulvruchten gebruikt als hartige smaakmakers (en bovendien zorgen de kaas en eieren ook voor de belangrijk B12 vitamine!).
Gisteravond bijvoorbeeld at ik couscous met daarin zo’n beetje alle groenteresten die ik in de groentela had liggen, aangevuld met wat gehakte walnoten, rozijntjes, olijven, verse munt, koriander en stukjes feta. Bij zo’n hoeveelheid aan smaken voegt vlees helemaal niets meer toe, zodat je het makkelijk kunt missen. Daarnaast levert zo’n diversiteit aan ingrediënten ook de zekerheid dat je al je voedingstoffen binnenkrijgt. Eiwitten en vet uit de noten en kaas, koolhydraten uit de couscous en vitamines uit alle groenten.
Sinds ik bijna gestopt ben met vlees eten (en mijn kinderen compleet) heb ik een heel scala aan dit soort makkelijke eenpansmaaltijden op het weekmenu staan. Favoriet thuis is de roti-plaat (die grote pannenkoek, gevuld met linzenmeel) die we vullen met een curry van harde groenten zoals zoete aardappel, kousenband, uien, wortelen, kool, paprika in een saus van tomaat, groentebouillon en kerrie (bij voorkeur van Chan’s massala). Dit recept komt overigens uit het Groot Surinaams kookboek geschreven voor de huishoudschool in Paramaribo. In eerste instantie kon ik me niet voorstellen dat een roti-vulling zo simpel gemaakt kon worden, maar inmiddels weet ik dat koken de kunst van het weglaten is (en van het juiste kerriepoeder!). Zeker één keer per week eten we nasi of bami. Ook hier geldt weer, zeker wat betreft specerijen: less is more. In Azië worden deze gerechten gekookt om restjes te verwerken. Je kunt er dus eigenlijk elke groente in doen die je wilt. Maar… gebruik deze altijd in combinatie met prei, verse gember, knoflook en uien (die je samen fruit voordat de rest van de groenten erbij gaan).
Als smaakmakers gebruik ik slechts drie ingrediënten. Sojasaus, nampla (Thaise vissaus) en ve-tsin. In de verhouding 2 : 1 : 1/4. Breid je maaltijd uit met een omeletje, zelfgemaakte pindasaus, atjar, seroendeng, etc. en je hebt al snel een soort minirijsttafel zonder dat je daarbij een grammetje vlees nodig hebt. Andere makkelijke eenpanners die vlees overbodig maken zijn pilav-rijst (met saffraan en cashewnoten), vegetarische lasagnes, vegetarische risotto of een kruidige groente-tajine.
Er zijn mogelijkheden genoeg. Een ander bijkomend voordeel is dat je smaak erop vooruit gaat als je stopt met vleeseten. Vlees is zo hartig dat het de subtielere smaken van groenten overschreeuwt in een eenpansgerecht. Je zult zien dat als je eenmaal een echte varitariër bent vlees helemaal niet meer mist.
Tekst: Eke Mariën