De kunst van extra vergine olijfolie

De kunst van extra vergine olijfolie

Met een drupje extra vergine olijfolie geef je elk gerecht wat extra’s. Olijfoliehuis Carapelli uit Florence heeft drie soorten extra vergine olijfolie in de collectie met elk een eigen signatuur. Hoe en waarvoor je ze gebruikt, laten we je proeven in dit elegante chef’s menu. Stuk voor stuk kunstwerkjes!

Ook heel lekker: olijfoliecake met citroenglazuur.

Olijfolie zit in mijn DNA

Italiaanse sterrenchef Renato Favoro van restaurant Cômo in Esch-sur-Alzette is groot fan van de olijfolie van Carapelli. We vragen hem waarom.

Renato: ‘Ik ben Italiaan in hart en nieren en olijfolie hoort gewoon bij mijn DNA. Maar er is olijfolie en olijfolie. De beste is natuurlijk de extra vergine, de eerste olie die de delicate olijven prijsgeven tijdens het persen. Het is de meest gezonde en meest smakelijke olijfolie die er bestaat. Een belangrijke tip wil ik hierbij wel geven: gebruik deze prachtige olijfolie vooral koud, dan blijft de kwaliteit behouden.’

 

 

In deze vijgencarpaccio wordt Carapelli Il Centenario gebruikt: Een robuuste extra vergine olijfolie van de olijven van eeuwenoude olijfbomen: de robuuste Picudo-olijf en de fruitige Hojiblaca. Deze olijfolie is intens fruitig met een licht aroma van verse tomatenbladeren en artisjok. De olie heeft een aangenaam bittertje en een pittige nasmaak.

Carapelli_VijgenCarpaccio_delicious

vijgencarpaccio met dragon en olijfolie

Deze vijgencarpaccio met de uitgesproken smaken van dragon, parmezaanse kaas en olijven past perfect bij een robuuste fruitige extra vergine olijfolie zoals de Carapelli Il Centenario.
Verrassend nagerecht: olijfolie-ijs met rozemarijn en zeezout.

>> naar recept

Smaakbommetje

‘Gebruik je extra vergine olie om in te bakken, dan verdwijnt de licht bittere en zachtzure smaak die deze mooie olijfolie zo kenmerkt. In mijn restaurant draait het voor honderd procent om de Italiaanse keuken en ik gebruik bij bijna elk gerecht extra vergine olie. Voor carpaccio, bruschetta, vitello tonnato, om een kippenbouillon met cappalletti te kruiden, aan tafel bij het brood. Ik gebruik het ook om warme gerechten af te maken, een klein scheutje extra vergine over pasta of soep, geeft het een gerecht extra smaak.’

Ook in deze hollandaise wordt olijfolie gebruikt: Carapelli Oro Verde, een klassieker in de collectie van Carapelli. Hij is fris en elegant met pit. De smaak is fruitig met een aroma van amandelen en artisjok, een verfijnde bitterheid en een peperige nasmaak.

zeebaars met olijfolie-hollandaise

De luchtige hollandaise bij de op de huid gebakken zeebaars maak je af met een royale scheut frisse, elegante Carapelli Oro Verde.

Probeer ook deze vijgencarpaccio met dragon en olijfolie.

>> naar recept

Olijfolie in desserts

‘Maar het gaat nog verder, ook in mijn desserts gebruik ik olijfolie. Probeer het maar eens bij een citroensorbet of chocolade-ijs: enkele druppels erop en het wordt een smaakbommetje. Ook fijn: extra vergine olijfolie is niet alleen lekker, maar ook een van de meest gezonde olijfoliën die er bestaan.’

Dit ijs is gemaakt op basis van Carapelli BIO olijfolie: Deze bijzonder verfijnde extra vergine olijfolie is gemaakt van de beste olijfrassen van de biologische landbouw. De olie heeft een subtiel aroma van verse bladgroenten. Deze elegante, zachte olijfolie heeft een licht bittere en  pittige smaak.

Carapelli_IJs_delicious

olijfolie-ijs met rozemarijn en zeezout

Heel verrassend: romig Italiaans ijs gemaakt met subtiele, zacht smakende Carapelli Bio en een hint van rozemarijn. 

Probeer ook deze zeebaars met luchtige olijfolie-hollandaise.

>> naar recept

Recept: Dosia Brewer. Fotografie: Saskia van Osnabrugge. Styling: Jet Krings. Bereiding: Ajda Mehmet. In Samenwerking met Carapelli