En dan is het 2009! En zijn we weer toe aan stevige, no-nonsense gerechten. Aan een traditionele wintergroente als boerenkool bijvoorbeeld. Zeker nu koning winter ons land écht verovert. Toch is het een fabeltje dat de vorst eerst over de boerenkool moet voor een betere smaak. Wel waar is dat de smaak verandert na een vorstperiode: het zetmeel in de kool wordt dan omgezet in suikers waardoor de boerenkool aan pittige smaak inboet en een zoeter accent krijgt.
Laat komende week de gesneden boerenkool eens links liggen en kies – bij de groenteboer of op de markt – voor een struik of bos hele bladeren. Dan proef je boerenkool op z’n best! Stoof de hele bladeren met wat knoflook, witte wijn en chilivlokken. Of maak de boerenkooltortilla met katenspek uit de delicious. receptenzoeker, lekker als hoofdgerecht met hompen zuurdesembrood of als stevig lunchgerecht na een schaatspartij. Een struik boerenkool kun je een paar dagen op een koele en droge plaats bewaren. Naast de bekende groene boerenkool, is er ook andere boerenkool. Paarse bijvoorbeeld, helaas kleurt deze variant gewoon groen bij bereiding.