De nieuwste foodtrends die je vanuit huis kunt ontdekken

De nieuwste foodtrends die je vanuit huis kunt ontdekken

Of we nu thuiszitten of niet, van de nieuwste foodtrends houden we jullie graag op de hoogte. Voordeel: voor deze trends hoef je de deur niet uit 😉

Lees ook: Dit zijn de tofste initiatieven in de foodwereld in tijden van corona.

Lelijk ding

Leerden we de afgelopen jaren langzaam maar zeker koken met ingelegde citroen, nu is het zwarte limoen! De rol van dit gedroogde fruit beperkte zich jaren tot graag geziene gast in de Perzische voorraadkast, maar zie je steeds vaker bij chefs en cocktailshakers over de hele wereld. In de keiharde ronde limoen schuilt een rijk smaakprofiel dat uiteenloopt van fris-zuur tot funky-vol. Een perfecte match met gerechten die wel wat fris, maar vooral ook diepte kunnen gebruiken. Laat de zwarte limoen langzaam haar werk doen en meestoven in soep, stoof en curry of rasp de schil als finishing touch over gebakken vis, groentegerechten en rijst. Let wel: de smaak is écht anders en aanzienlijk sterker dan die van verse limoen, dus proef eerst een mespunt rasp voor je ermee aan de slag gaat. Te koop bij Midden-Oosterse winkels of online. pit-pit.com

Indonesisch wonder

Gespot: op Bali en Lombok wordt massaal jamu gedronken. Een wonderdrank met roots in Indonesië, Van slow juiced kurkuma, gember, honing en zwarte peper. Heftig is een understatement, maar het is gemixt met bruisend water een stuk toegankelijker en door de complexe smaak een goed alternatief voor alcohol.

(Rogge)broodtrend

Na zuurdesembrood signaleren we een nieuwe broodtrend: roggebrood! Vergeet de kleffe plakjes uit een plastic doosje voor bij snert en stel je geurig versgebakken brood van rogge bomvol smaak voor. Steeds meer luxe restaurants en ambachtelijke bakkers wagen zich eraan. Wij juichen deze rogge-ontwikkeling alleen maar toe.

Zeep van groente

Waarom hebben wij het over handzeep of zelfs wasmiddel? Omdat nu ook groente en planten worden ingezet voor het maken van plantaardige zeep: witlofwortel (chichorei), maïs en aardappel worden gefermenteerd tot chemische verbindingen die zorgen voor reinigende eigenschappen! Dat is nog eens bijzonder plantaardig. En ook van de geuren worden we blij: rozemarijn en eucalyptus en lavendel met tonka voor onze handen voor en na het koken, en citrus voor de afwas: etherische olie uit achtergebleven sinaasappelschillen bij de persmachines van Albert Heijn. seepje.nl

Sneakers van appels

Het Belgische sneakermerk Komrads ontwikkelt nieuwe sneakers, gemaakt van appelafval. Schillen en klokhuizen worden appelvezel en dat wordt een nieuwe grondstof. Daar staan we niet bij stil als je achteloos een klokhuis in de vuilnisbak gooit! komrads.world

Tekst: redactie delicious. Beeld: iStock