Alles over noedels: welke soorten gebruik je wanneer?

Welke soort noedels gebruik je voor ramen? En welke soort is het lekkerst in een salade? Wat is het verschil tussen udonnoedels en sobanoedels?  In dit mini-noedel-dossier lees je alles over noedels bereiden en combineren.

Maak meteen dit noedelgerecht met tofoe, hoisin en paksoi.

Zo bereid je verschillende noedelsoorten

noedels bereiden
SoortKooktijdLekkerTe koop bij
Rijstnoedels: ook wel rijstvermicelli of mihoen. Van rijst gemaakt.3-5 min. daarna koud spoelen.In de wok met groente en smaakmakersToko, supermarkt, natuurwinkel of online
Glasnoedels: ook wel glasvermicelli, soe oen of laksa. Gemaakt van mungbonen.30 min. wekenIn soepen, in roerbakgerechten, in vullingenToko, supermarkt, natuurwinkel of online
Tarwenoedels: ook wel mie, bami, Chinese mie. Gemaakt van tarwe.5-7 min. koken, daarna kort roerbakken of in een soep.In soepen of roerbakgerechtenToko, supermarkt, natuurwinkel of online
Eiernoedels: eiermie, Chinese mie. Gemaakt van tarwe en ei.4-8 min. koken, afhankelijk van de dikte van de noedelsRoergebakken met groente, vis, vlees en eiToko, supermarkt, natuurwinkel of online
Udon: dikke noedels gemaakt van tarwe.3 min. kokenIn lichte soepjes, roerbakgerechten en salades (koud ook lekker)Toko, supermarkt, natuurwinkel of onine
Ramen: van tarwe.3-4 min. kokenIn de fameuze ramen (noedelsoep) en in roerbakgerechtenToko, supermarkt of online
Somen: dunne noedels van tarwe met olie.3 min. koken dan afspoelen met koud water tegen het plakkenJapanners eten ze met koude saus (zoals soja-kombusaus) in de zomer en ’s winters in bouillonToko, supermarkt of online
Soba: van boekweit en soms tarwe, water en zout.4-6 min. kokenNotig van smaak, lekker in salades, soepen en roerbakgerechtenToko, supermarkt, natuurwinkel of online.
Groene-theenoedels: van boekweit, tarwe en groene thee (matcha poeder)5-6 min. kokenVooral koud lekker, met een sojadressingToko, natuurwinkel of online.

In Azië zijn noedels razend populair en bij ons óók: dandan-noedels

dandan-noedels met chili-sesamsaus
In Azië zijn noedels razend populair en bij ons óók! Tip: ga een keer naar een goede Aziatische supermarkt, haal een tas vol spannende Chinese smaakmakers en maak deze dandan-noedels. Superlekker en snel klaar.
naar recept
dandan noedels | delicious

Bron: tokowijzer & aziatischeingredienten

geroerbakte zalm - delicious