Welke soort noedels gebruik je voor ramen? En welke soort is het lekkerst in een salade? Wat is het verschil tussen udonnoedels en sobanoedels? In dit mini-noedel-dossier lees je alles over noedels bereiden en combineren.
Maak meteen dit noedelgerecht met tofoe, hoisin en paksoi.
Zo bereid je verschillende noedelsoorten
Soort | Kooktijd | Lekker | Te koop bij |
Rijstnoedels: ook wel rijstvermicelli of mihoen. Van rijst gemaakt. | 3-5 min. daarna koud spoelen. | In de wok met groente en smaakmakers | Toko, supermarkt, natuurwinkel of online |
Glasnoedels: ook wel glasvermicelli, soe oen of laksa. Gemaakt van mungbonen. | 30 min. weken | In soepen, in roerbakgerechten, in vullingen | Toko, supermarkt, natuurwinkel of online |
Tarwenoedels: ook wel mie, bami, Chinese mie. Gemaakt van tarwe. | 5-7 min. koken, daarna kort roerbakken of in een soep. | In soepen of roerbakgerechten | Toko, supermarkt, natuurwinkel of online |
Eiernoedels: eiermie, Chinese mie. Gemaakt van tarwe en ei. | 4-8 min. koken, afhankelijk van de dikte van de noedels | Roergebakken met groente, vis, vlees en ei | Toko, supermarkt, natuurwinkel of online |
Udon: dikke noedels gemaakt van tarwe. | 3 min. koken | In lichte soepjes, roerbakgerechten en salades (koud ook lekker) | Toko, supermarkt, natuurwinkel of onine |
Ramen: van tarwe. | 3-4 min. koken | In de fameuze ramen (noedelsoep) en in roerbakgerechten | Toko, supermarkt of online |
Somen: dunne noedels van tarwe met olie. | 3 min. koken dan afspoelen met koud water tegen het plakken | Japanners eten ze met koude saus (zoals soja-kombusaus) in de zomer en ’s winters in bouillon | Toko, supermarkt of online |
Soba: van boekweit en soms tarwe, water en zout. | 4-6 min. koken | Notig van smaak, lekker in salades, soepen en roerbakgerechten | Toko, supermarkt, natuurwinkel of online. |
Groene-theenoedels: van boekweit, tarwe en groene thee (matcha poeder) | 5-6 min. koken | Vooral koud lekker, met een sojadressing | Toko, natuurwinkel of online. |
In Azië zijn noedels razend populair en bij ons óók: dandan-noedels
dandan-noedels met chili-sesamsaus
In Azië zijn noedels razend populair en bij ons óók! Tip: ga een keer naar een goede Aziatische supermarkt, haal een tas vol spannende Chinese smaakmakers en maak deze dandan-noedels. Superlekker en snel klaar.
naar recept
Bron: tokowijzer & aziatischeingredienten