Volkorenbrood of krentenbood… het brood van Hartog is al sinds de jaren 20 een begrip in Amsterdam. Deze bakkerij is een bezoek meer dan waard!
Het brood dat je vandaag bij Hartog koopt, komt dicht in de buurt van het brood dat ze in 1896 bakten: compact, weinig lucht, van Nederlandse tarwe, water, zout, gist. Het begon driehoog- achter in de Jordaan, waar Aagje Dekker en Gerrit Hartog hun brood bakten in een tot oven omgebouwde wasteil, met briketten. Vijf jaar later vertrokken ze uit ruimtegebrek naar de Ruyschstraat. Waar de bakkerij tot voor kort zat, op de hoek met de Wibautstraat. Nu zitten ze op de Wibaut zelf, een paar honderd meter verderop. Een prachtwinkel, die in de jaren 20 niet had misstaan: marmeren toonbank, simpele stellingen die de broden in alle glorie laten zien. Zelfs de originele rol voor het papier is er nog. Fred Tiggelman kwam ruim 100 jaar na de oprichting aan het roer te staan en dat doet hij met veel verve nu al bijna 20 jaar. Fred: ‘Oprichters Aagje en Gerrit waren veganisten, daarom maakten ze brood van onbewerkt volkorenmeel, dat ook nu weer trend is. Naast de bakkerij was de stal voor het paard waarmee Gerrit brood rond bracht. Rond 1907 werden sportbeschuiten een hit bij bakkerijen, en dus ook bij Hartog. De knapperige, lichtzoete koeken zijn er nog steeds. In de loop der jaren zijn er zeven broden bijgekomen en een assortiment zoet. En Fred teelt nu zelfs zijn eigen emmer (een graansoort). Ook maakt hij zijn eigen, heerlijk ambachtelijke pindakaas. Het ambacht is er nog zoals in 1896. Als het aan Fred ligt, gaat dat nog lang zo door. En dat moet ook, want inmiddels is Amsterdam Amsterdam niet meer zonder Hartog. Fred stopt ons als we weggaan tasjes vol brood en pindakaas toe, met ouderwetse gulheid.
Hartog bakkerij, Wibautstraat 77, (020) 665 12 95. volkorenbrood.nl
PRODUCTIE & TEKST MERIJN TOL FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR