machtige mosselen

De mossel moeilijk? Welnee. Met onze tips & tricks ben je vrijwel verzekerd van een fantastisch zilt resultaat. Dus vlug naar de viswinkel en voordat je het weet zit het hele gezin rond een pan schelpjes aan tafel.

Schone jongens
Vroeger moest je mosselen eindeloos spoelen, een tijdrovende klus. Tegenwoordig is dat overbodig. De Zeeuwse mossel is helemaal zandvrij! Zodra ze zijn gevangen, worden ze aan boord schoongespoeld. Daarna worden mosselen nog eens 10 dagen in de Oosterschelde gelegd om het zand te verwijderen, het zogenaamde verwateren.  Tenslotte worden mosselen aan wal nóg eens nagespoeld. Bewaar mosselen onder in de koelkast onder de 7 graden Celsius. Op de verpakking staat altijd een houdbaarheidsdatum!

Niet weggooien, wel weggooien
Als mosselen net uit hun verpakking komen, staan ze allemaal een beetje open. Niet weggooien, want dit komt door de verpakking. Door de beschermd omgeving die de verpakking biedt, ontspant de mossel zich en opent hij zich. Houd de open mossel met de bolle kant aan de onderzijde onder koud water en tik de schelp tegen de rand van het aanrecht. Even wachten en na enkele tellen sluit de schelp zich. Mosselen waarvan de schelp stuk of beschadigd is, kun het beste meteen weggooien.

En hoe zit het met dichte mosselen na het koken?
Mosselen die na het koken dicht blijven, kun je meestal gewoon eten. Deze mosselen hebben een wat sterkere sluitspier, waardoor de schelp steviger dicht blijft. Open dichte mosselen voorzichtig met een mesje. Meestal bevatten deze mosselen prima vlees, maar heel af en toe gaat het om een slikmossel, die zich heeft volgezogen met zand. Niet boven de mosselpan openen dus!

Mosselkookvocht
Rauwe mosselen geven tijdens het koken vocht af dat – zeker als je geurige smaakmakers aan het kookvocht hebt toegevoegd – heerlijk zilt en aromatisch is. Niet weggooien dus! Vries het bijvoorbeeld in een ijsblokjesvorm in en je hebt krachtige ‘bouillonblokjes’ bij de hand waar echte bouillonblokjes niet tegenop kunnen. Gebruik het voor  visgerechten of bijvoorbeeld voor het maken van een krachtige saus.

Mosselpan
Een brede, lage pan is ideaal, dan zitten de mosselen niet te veel opeen en dat versnelt de kooktijd. Een goede mosselpan is groot zodat de schelpen de ruimte hebben om te openen. Neem een niet te dikke pan, die warmt snel op en koelt snel af, zodat de mosselen niet te veel doorgaren en droog of taai worden. In deliciousshop.nl vind je een aantal prachtexemplaren die niet te zwaar zijn. Zo kun je de mosselen tijdens het koken gemakkelijk husselen.

pannen

http://shop.deliciousmagazine.nl/le-creuset-magentik-kookpan-met-deksel-24-cm-p81247.html

http://shop.deliciousmagazine.nl/le-creuset-magnetik-kookpan-met-deksel-20-cm-p81246.html

http://shop.deliciousmagazine.nl/eva-solo-gravity-pan-20-cm-grijs-p91889.html

Kijk voor nog meer mosselinspiratie in delicious.februari 2014. Vanaf pag. 64 vind je de recepten voor Spaanse, Marokkaanse, Italiaanse en Franse mosselgerechten. Bonus: in de mosselfile op pag. 71 vind je nog meer mosselinfo!

mosselen